21.11.2017

Састанак са председницом Савета федерације Федералне скупштине Руске Федерације

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председницом Савета федерације Федералне скупштине Руске Федерације Валентином Матвијенко, са којом је разговарао о односима двеју земаља, предстојећој посети српске делегације Москви и ситуацији у региону.

Фото Танјуг, Драган Кујунџић

Председник Вучић је истакао да је Србија чврсто опредељена за даљи развој политичких односа са Руском Федерацијом, на темељу стратешког партнерства и спремности обе стране за њихово продубљивање у свим областима.

Он је захвалио Руској Федерацији на чврстој и доследној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и напорима да питање Косова и Метохије реши мирним и дипломатским средствима, путем дијалога.

Српски председник је рекао да је Србија војно неутрална, да ће своју неутралност чувати, да се Србија налази на европском путу, али да није, нити ће уводити санкције Русији. Он је изразио захвалност што је Руска Федерација небројено пута подржала интересе Србије у УНЕСКО, Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама и форумима.

Председник Вучић је нагласио да је Руска Федерација један од стратешких, економских и водећих спољнотрговинских партнера Републике Србије. „У наредном периоду Србија ће усмерити пажњу на јачање привредне сарадње са Русијом, у складу са Споразумом о слободној трговини“, рекао је председник Вучић и изразио намеру да се постојећа сарадња у енергетици, пољопривреди, телекомуникацијама и другим областима унапреди и оснажи.

Тема разговора била је и сарадња двеју земаља у војно-техничкој области, а председник Вучић захвалио је руској страни на добром аранжману у виду набавке војне опреме, која Републици Србији омогућава дуго очекивану модернизацију.

Председница Савета федерације Матвијенко је истакла да Руска Федерација веома цени независну политику и спремност Србије на сарадњу са Русијом. „Поверење је узајамно", закључила је Матвијенко. Она је пренела поздраве председника Путина и његова очекивања да ће Србија и Руска Федерација наставити изградњу односа двеју земаља током посете председника Вучића Москви.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,
21. новембар 2017.