predseenik_kine_velika.jpg

Вести

18.09.2018. - 22:02

Састанак са председником Народне Републике Кине

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Народне Републике Кине Си Ђинпингом у Пекингу.

„Почаствован сам што сам данас овде. То представља велику наду за наш народ. Рекли сте да иницијатива „Један појас, један пут“ не доноси плодове само кинеском народу, већ и свим учесницима иницијативе. Србија убире плодове на том путу. Зато Народна Република Кина и народ уживају огромно поверење у Србији. Захвални смо вам на свакој врсти подршке, на инвестицијама, али са друге стране, Србија представља челичног савезника и пријатеља Кини“, изјавио је председник Вучић обраћајући се кинеском председнику.

Председник Си Ђинпинг потврдио је да је Србија челични пријатељ Кине.

„Први међународни форум „Један појас, један пут“, где сте били наш гост, заиста је наишао на позитивне реакције са свих страна. Зато ће у априлу бити други форум 40 лидера земаља. Ја Вас сада позивам на тај форум. Лично сам  само двојици људи уручио овај позив – Путину и Вама“, рекао је председник Кине председнику Вучићу.

У присуству  двојице председника потписана су два споразума из области инфраструктуре који се спроводе у Србији: оквирни споразум између Владе Србије и Кине о обезбеђењу концесионог зајма за потребе спровођења пројекта изградње обилазнице око Београда и уговор о државном концесионом зајму за пројекат изградње обилазнице око Београда на ауто-путу, деоница мост преко Саве код Остружнице – Бубањ поток.

Председник  Вучић  је, након састанка, изјавио да је имао дуг разговор са председником Кине и да му је упутио позив да поново дође у Србију,  како бисмо могли да се похвалимо на лицу места да, пропорционално броју становника и величини територије, имамо најбољу сарадњу и резултате са Кином. Он је нагласио да постоји огроман потенцијал и огромна шанса за сарадњу са Кином и поновио да је велика част за Србију да сваке године има званичан билатерални састанак са председником Кине.

Председник Србије је напоменуо да је замолио кинеског председника за помоћ и подршку за додатно високотехнолошко унапређење наше земље, односно за иновативне технологије и вештачку интелигенцију.

„Наш циљ је  да Србија сачува младе и образоване људе, да могу да раде и зарађују у својој земљи“, рекао је председник Вучић и истакао да смо суверена, самостална земља која сама доноси одлуке, што има цену коју плаћамо на другој страни.

"Водимо и бирамо добру политику. Ми хоћемо економски да побеђујемо у региону и да се економски развијамо", нагласио је председник Вучић и подсетио да су највећи проблем српске привреде били  РТБ Бор и Железара, а да данас имамо компанију која ускоро постаје највећи извозник и највише доприноси расту БДП-а.

"Сутра ћете видети – седећемо са најмоћнијим кинеским компанијама са којима до сада нисмо имали прилику да се сретнемо у годинама претходног рада. Верујемо да ће неке од њих доћи у нашу земљу, што би додатно подстакло раст Србије", рекао је председник  Вучић.

"Поносан сам на нашу Србију која полако, скоковима иде унапред", истакао је председник Србије и најавио да ће сутра, по четврти пут, разговарати и са кинеским премијером Ли Кећангом, а да ће у центру пажње бити теме економског форума који се одржава у Тјенђину.

„То ће бити и прилика да се кроз разговоре о дигитализацији и технологији припреми наредна посета председника Сија Србији“, закључио је председник Вучић.

Пекинг, 18. септембар 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).