Састанак са председником Републике Гане

Вести

11.10.2021. - 16:50

Састанак са председником Републике Гане

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Републике Гане Нана Адо Данква Акуфо-Адоом и том приликом му уручио Орден Републике Србије на ленти, за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Републике Гане. Двојица председника истакла су посвећеност независној и сувереној политици и најавили унапређење сарадње двеју земаља.

Састанак са председником Републике Гане

Фото Председништво/Димитрије Голл

 
Председник Вучић захвалио је на чврстом ставу Гане о територијалним интегритету Србије и истакао да ордене добијају само они који су истински задужили Србију. 
 
"Ми то ценимо и умећемо да покажемо нашу захвалност. У политичком смислу не само да немамо проблема, него се одлично разумемо, али морамо много више да сарађујемо на међународном плану. На економском плану много тога треба урадити и покренути са мртве тачке у наредном периоду, а у интересу људи у Гани и људи у Србији. Један од оснивача Покрета несврстаних 1961. године био је председник Некрумах. Ми имамо активне и пријатељске односе са Акром и увек смо стајали уз афричке земље на путу њихове независности и развоја. Данас смо договорили да број студената којима ће Србија обезбедити стипендије буде дуплиран са 16 на 32. Радићемо заједно, од развоја ИТ сектора, одбране и индустрије, а разговарали смо и о свим питањима значајним како за регион западне Африке, тако и за Западни Балкан", рекао је председник Вучић након састанка. 
 
Састанак са председником Републике Гане

Фото Председништво/Димитрије Голл

 
Председник Републике Гане Нана Адо Данква Акуфо-Адо захвалио је "на указаној части" и ордену и рекао да је дошао да учврсти пријатељство две земље и приврженост Покрету несврстаних. 
 
"Желим да истакнем посвећеност нашим односима и желим да захвалим за све што сте учинили за мене и за народ Гане. Посебно бих истакао значај стипендија за младе људе који ће доћи овде", навео је председник Гане и подсетио да је, између осталог, Конференцијски центар у Акри изграђен од стране српских градитеља и да има доста области за сарадњу и у будућности. 
 
"Посебно у областима одбране, образовања и пољопривреде. Надам се да је светла будућност пред нама. На међународном плану најважније је да можемо да водимо самосталне агенде а не да будемо нечија жеља и циљ", истакао је председник Гане и додао и да је недавна набавка вакцина против ковида показала ружан аспект међународних односа, због чега верује да сарадња међу земљама као што су Србија и Гана то у будућности неће допустити. 
 
Београд,
11. октобар 2021. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).