misel_velika.jpg

Вести

24.04.2018. - 17:12

Састанак са председником владе Краљевине Белгије

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником владе Краљевине Белгије Шарлом Мишелом са којим је разговарао и о новим предлозима за европски пут Србије.

"Не могу о тим предлозима да кажем нешто више, док то не буде део политике ЕУ и док неки други фактори не буду са тим предлозима сагласни", рекао је председник Вучић.
 
"Разговарали смо о европском путу и најважнија тема је да ми имамо највећу препреку на путу ка ЕУ, а то је споразум који треба постићи са Приштином", изјавио је  Вучић.
 
Истичући да је то за Србију тешко питање, он је рекао да је свом саговорнику пренео спремност на споразумна решења.
 
"Лаких решења нема. Ми смо спремни за тешке одлуке, али треба да постоји компромис са обе, а не само са једне стране", прецизирао је.
 
Председник Вучић је навео  да је са белгијским премијером разговарао и о различитим приступима одређеним решењима и проблемима, али да је потребно да регион буде у врху приоритета агенде ЕУ.
 
"Као што смо успели да смањимо јавни дуг, незапосленост, да имамо суфицит, мислим да ћемо имати шансу да и тешке политичке проблеме решимо", казао је председник Србије.
 
Он је нагласио да је значај Белгије много већи него што се то уопште у региону разуме, а захвалан је премијеру Белгије на томе што сматра да Србија треба да буде у врху приоритета ЕУ.
 
Он је додао и да трговинска размена две земље расте и да је сада 542 милиона евра, да је раст броја туриста из Белгије 38,5 одсто, као и да су у разговору посебно похвалили билатералну полицијску сарадњу.
 
"Мишел је, за разлику од многих, не само чуо, него и слушао шта је то што ми осећамо, мислимо и што је реално урадити у будућности. Тешко ми је да се сетим да сам имао разговор из кога сам много тога научио", приметио је Вучић.
 
Председник Србије је истакао и да је питање Косова и Метохије питање наше будућности, наших младих, наше деце, и да је потребно да решевамо проблеме, како их не би наследиле будуће генерације, као што смо ми сада наследили проблеме претходних генерација.
 
Премијер Мишел је нагласио да веома цени искрен и директан дијалог са председником  Вучићем и додао да Србију сматра кључним чиниоцем на Балкану.
 
"Ви сте кључни чинилац будући да носите значај регионалне димензије. Изузетно сте важни за Европу и будућност ЕУ", поручио је Мишел.
 
Он, како каже, спада међу европске лидере који стављају стратешку позицију овог региона на врх приоритета.
 
"И управо захваљујући разговорима са Вама могао сам да чујем Ваше аргументе и ставове, не бих ли што боље могао да разумем Ваша размишљања и мотиве. Ако треба да се донесу важне одлуке, важно је да се све стране суштински разумеју, а не само површно", поручио је Мишел, обраћајући се председнику Србије.
 
Он је додао и да се многи елементи заснивају на тумачењу историје, али да мора да постоји и реалистички осврт на та питања.
 
"Разговарали смо са много поверења и искрености, веома ценим ваш отворен и директан тон. Разговори су били изузетно корисни и то је веома важно за наредни период и за ЕУ. Врло је важна дебата у ЕУ. Има пуно процеса који у наредним месецима могу да се искористе како би се начинио корак напред", каже Мишел.
 
"Веома ценим поруке које сте послали, а тичу се владавине права, слободе говора... Хвала што сте говорили о томе и хвала на томе шта сте предузели. ЕУ није пројекат који почива на пуким уговорима већ на озбиљним јаким вредностима које се уписују у логику мира, стабилности, демократије, безбедности", закључио је Мишел.
 
Како је рекао, разговори које су водили он и председник Вучић данас и јуче били су веома плодни и њему је то веома важно, јер тако "види како је могуће даље јачати билатералне односе, комерцијалну, економску сарадњу, и како да се повећа потенцијал за нове инвестиције".
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).