Састанак са председником Владе Мађарске

Вести

16.09.2022. - 12:34

Састанак са председником Владе Мађарске

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном и том приликом му уручио Орден Републике Србије на великој огрлици за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Мађарске.  

Састанак са председником Владе Мађарске

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Неизмерна ми је част и посебно задовољство што сам данас био у прилици да одликујем председника Владе Мађарске Виктора Орбана највишим орденом који Република Србија има и који председник Републике Србије својим указом додељује. Са великим поносом констатујем да ово одликовање додељујем великом и искреном пријатељу Србије и српског народа. Захваљујем председнику Владе Мађарске на снажном доприносу унапређењу свеукупне билатералне сарадње Србије и Мађарске, која је у сталном успону и која је достигла свој највиши стадијум, без преседана у модерној историји. Веома смо захвални нашим мађарским пријатељима и посебно Вама лично, господине Орбан, на подршци, коју потпуно отворено, недвосмислено и у свакој прилици пружате Републици Србији, како на њеном европском путу, залажући се за њено скорије пуноправно чланство у Европској унији, али тако и по свим важним регионалним питањима, а посебно у нашој билатералној сарадњи. Будите уверени да грађани наше земље, Републике Србије, истински цене такве пријатеље и такве комшије. Одлука правих пријатеља је да подржавају једни друге, посебно у тешким тренуцима. Ви сте смогли снаге да будете уз Републику Србију и у моментима када је било много лакше то не чинити. Зато будите сигурни да ће Мађарска увек моћи да рачуна на искрено пријатељство и подршку Републике Србије. Хвала Вам, уважени господине Орбан, што увек имате добробит Републике Србије и њених грађана у виду и што сте спремни да се лично ангажујете кад је реч о снажењу веза Републике Србије и Мађарске. Резултати досадашњих заједничких залагања су готово импресивни, али нас истовремено обавезују да и у будућности негујемо и чувамо српско-мађарско пријатељство и да, као и до сада, потпуно посвећено радимо на јачању стратешких односа и свестране сарадње наше две земље“, рекао је председник Вучић и изразио наду да ће ово одликовање увек бити подсетник на то како се пријатељством и миром гради будућност. 
 
Састанак са председником Владе Мађарске

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Владе Мађарске Виктор Орбан поручио је да му је част што је одликован Орденом Републике Србије на великој огрлици. 
 
"Ретко се даје одликовање људима који су још у служби и ја ово не схватам као да сам отпуштен, већ као охрабрење, али и схватам да одликовање нисам добио због онога што сам до сада учинио, већ због онога што ћу од сада чинити у интересу српско-мађарског пријатељства", рекао је премијер Орбан. Он је навео да у Мађарској постоји титула највећи Мађар, коју је својевремено добио Иштван Сечењи, оснивач Мађарске академије наука и мађарског либерално-националног програма и један од вођа реформског покрета 1825-1848. године. 
 
"Он је написао писмо кнезу Милошу Обреновићу и у том писму је написао: Интереси Србије и Мађарске су толико тесно повезани и испреплетани да хтели ми то или не ми морамо бити пријатељи", нагласио је мађарски премијер и рекао да, у том смислу, садашња мађарска Влада и он лично заправо испуњавају једну стару мађарску спознају. 
 
Састанак са председником Владе Мађарске

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Мађарска и Србија имају један заједнички посао и то понекад заборављамо, али нас историја подсећа на ту мисују да заједнички треба да одбранимо јужна врата Европе. То је мисија и одговорност и Србије и Мађарске. Није случајно да смо синови српских и мађарских витезова који су изборили једну од највећих победа код Београда, заједнички бранећи јужна врата Европе. Историја, географија и вишевековно пријaтељство нас обавезују, а ја сам захвалан и Вама и српском народу што сте сматрали да сам достојан да добијем Орден Републике Србије", поручио је председник мађарске Владе Виктор Орбан. 
 
Београд,
16. септембар 2022. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).