Састанак са представницима Срба са Косова и Метохије

Вести

22.11.2018. - 21:44

Састанак са представницима Срба са Косова и Метохије

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас, поводом  одлуке Приштине о повећању таксе на српске производе, са представницима Срба са Косова и Метохије и поручио да због Срба, и на Косову и Метохији и у централној Србији, Београд мора да чува мир.

"Ми знамо у колико тешком положају се ви налазите, без обзира на то да ли живите јужно или северно од Ибра. Ове мере, најпре увођење таксе од десет одсто, а сада и 100 одсто, значи у потпуности забрану трговине са централном Србијом, значи да остајете без виталних производа, јер овом мером није погођена само роба широке потрошње, већ и газа, завој, чак и кисеоник су зауставили за нашу болницу у Митровици", рекао је председник  Вучић и  нагласио да је реч о нечему што до сада није нигде виђено.
 
"Паљење наше робе у Качанику, организованих ломача, потпуно је исто као паљење јеврејских књига у нацистичкој Немачкој. Имамо најгору врсту нацизма на делу, којом се неки поносе. За нас је важно да су људи из ЕУ реаговали рационално, било би боље да су реаговали тако и први пут када је прекршен Цефта споразум. Нисам сигуран да ће успети да уразуме Приштину. Не мислим да ће се то догодити", изјавио је председник Вучић.
 
"Али, не морам да говорим да вас нећемо оставити на милост и немилост. Све што сам рекао у Косовској Митровици позивајући њих на мир, на разумевање, да схвате да је компромис  једино могуће решење, плашим се да то нису разумели, или да су то схватили као наш знак слабости", рекао је председник Србије и нагласио да морамо да сачувамо мир.
 
"Морамо да дамо све од себе да избегнемо сваку врсту конфронтације. Они ће покушати да нас увлаче у сукобе са разноразним провокацијама. Морамо да будемо једни уз друге, останемо заједно и мирним, дозвољеним политичким средствима се боримо. Надам се да никоме неће пасти на памет да примени силу против нашег народа и крене у убијање људи само зато што су Срби. То српска држава неће дозволити", истакао је председник Вучић и замолио Србе са Косова и Метохије да се мирним, политичким средствима боре за своје интересе.
 
"Зато вас молим, пре него што донесемо закључке, да имате у виду да сачувамо мир", поручио је председник Вучић и апеловао на мудрост.
 
"Наш народ је уморан, мучење траје 70 година. Али, ако ви не можете да се мирним, политичким, демократским средствима борите за свој интерес, немојте да мислите да ће неко други", навео је председник Вучић и истакао да је важно да нико не буде угрожен, ни Албанци, да бисмо пред целим светом показали да смо цивилизовани и да добро разумемо шта нам мисле, али да смо довољно тврди, чврсти и одлучни да останемо на својим огњиштима.
 
"Наша рука за дијалог је увек испружена и остаће испружена", рекао је председник Вучић и додао да је веома важно да Срби знају да је све ово последица различитих интереса великих сила и да схвате да не треба да очекују потпуну унисоност и потпуно јединство у мишљењу.
 
"Али,  ми нећемо затворити врата за собом, са свима ћемо разговарати, мада треба рачунати да је наша ситуација изузетно тешка", нагласио је председник Вучић на састанку са представницима Срба са Косова и Метохије и додао да ћемо се борити за истину, поступати мудро и одговорно, помагати свом народу, али да нећемо угрозити друге.
 
"Ма колико да је тешко, остаћемо уз своје људе. Нашли смо и видећемо које механизме имамо да то урадимо", закључио је председник Србије. 
 
Београд, 22. новембар 2018. 
 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).