Састанак са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине

Вести

15.04.2020. - 13:29

Састанак са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком, са којим је разговарао о односима Србије и БиХ као и Србије и Републике Српске, али и о помоћи коју је Србија упутила Републици Српској у кризи насталој пандемијом вируса корона.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је у обраћању, након састанка, да је помоћ Србије Републици Српској била од кључног значаја у борби против заразне болести COVID 19 и поручио да је неопходно наставити са одлучним мерама, како би се сачували људски животи. 
 
„Дошао сам да затражим додатни контингент помоћи, у виду респиратора и свега неопходног, што је одобрено. Без Србије тешко бисмо поднели све ово и наш здравствени систем то не би поднео. Србија је направила опсежан програм помоћи привреди и ми то пратимо, како бисмо олакшали ситуацију и у нашој економији. Основно питање којим смо се бавили је највећи празник Васкрс који нам долази. Не смемо да дозволимо да дође до експанзије вируса и зато смо усагласили мере Србије и Републике Српске. Молимо вернике да то разумеју, да се поштују мере и то је неопходно да урадимо. Морамо да наставимо са одличним мерама, важни су нам људи“, изјавио је српски члан Председништва БиХ. 
 
Састанак са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је истакао да је Србија од почетка дозвољавала извоз дефицитарне робе на територију Републике Српске и Босне и Херцеговине. 
 
"Пружили смо значајну подршку, послали медицинске апарате и заштитну орпему у РС. Упутићемо још значајнију подршку у наредна два, три дана, то ће бити стотине хиљада заштитних рукавица, маски и нови респиратори", навео  је председник Вучић. Он је, у име Републике Србије, поздравио народ Републике Српске и Босне и Херцеговине и поручио да смо у овим тренуцима сви заједно, на истој страни. 
 
"Желим да кажем да ћемо сви ми бити у тешкој економској ситуацији, у Европи и свету. Србија ће, захваљујући својој монетарној и фискалној припремљености, нешто лакше од осталих поднети кризу. С друге стране, имам једну добру вест из економије за све грађане Србије. На званичној евиденцији имали смо 10.839 отпуштених радника. Када смо најавили мере, запосленост је порасла и само 2.000 људи је остало без посла, што значи да су мере дале значајан резултат. Веома сам захвалан  привредницима који носе нашу земљу, показали су одговорност и конструктивност“, истакао је председник Вучић и додао да је важно да искажемо велику солидарност са нашим народом у Републици Српској. 
 
Састанак са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић изјавио је да се током Васкрса не могу правити изузеци у забрани кретања и додао да је видео да су и припадници српске цркве у региону, али и на другим континентима, донели одлуке да верници не присуствују службама и да се нада да ће тако одлучити и наша црква. 
 
"Наш је посао да штитимо животе људи и поново ћу да позовем патријарха Иринеја да га замолим да службе буду одржане, али без присуства људи", рекао је председник Вучић. Он је истакао да ће се држава држати слова закона и да свештенике ни на који начин неће ометати у спровођењу службе. 
 
Београд,
15. април 2020. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).