Састанак са замеником помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава

Вести

10.06.2019. - 10:58

Састанак са замеником помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са замеником помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Метjуом Палмером, са којим је разговарао о Косову и Метохији, разлозима застоја дијалога између Београда и Приштине, али и билатералним и економским односима САД и Републике Србије.

Састанак са замеником помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава

Фото Танјуг, Драган Кујунџић

 
Председник Вучић је, након састанка, изјавио да је са замеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером имао отворен и конкретан дијалог.
 
"Наше позиције су различите. САД су признале независност Косова, а Србија га сматра делом своје територије. Сагласни смо да само разговорима и очувањем мира и стабилности и поштовањем интереса српског и албанског народа можемо доћи до решења", рекао је председник Вучић и замолио да се разуме потреба на којој инсистира Србија, а то је постизање компромисног решења.
 
„Ми смо увек спремни, жељни разговора, дијалога и компромиса, али постоје ствари које искључују сваку могућност нормалног односа. Не мислим да ико жели да још једном чује како неко неће да укида таксе, али најважније је да сви, заједно са немачким и француским партнерима, учинимо све да се сачувају мир и стабилност. Ипак, ствари су увек много важније од једног, два или пет састанака и суштина је увек испред форме“, истакао је председник Вучић. 
 
Састанак са замеником помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава

Фото Танјуг, Драган Кујунџић

 
Заменик помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију, задужен за Западни Балкан, Метју Палмер рекао је да су таксе, које је увела приштинска власт, препрека дијалогу Београда и Приштине, а тиме и њиховом европском путу, и да би Вашингтон желео да се оне укину. Он је најавио да ће се састати са представницима америчких компанија које послују у Србији, са којима ће разговарати о томе какву штету трпе због такси које је Приштина увела.
 
„Можете да рачунате на пријатељство САД и подршку европској будућности Србије”, поручио је  заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер и захвалио председнику Вучићу на посвећености дијалогу, као и на партнерству са САД. Он је додао да је са председником Вучићем разговарао о многим аспектима односа САД и Србије.
 
„Нашироко смо разговарали о билатералним односима, који су јаки и напредују, посебно у економској области”, истакао је амерички званичник Метју Палмер и нагласио да су САД посвећене подршци и инвестирању у Србију.
 
"Надам се да нећемо гледати стално уназад, треба да охрабримо све да гледамо напред. За грађане Србије и Косова је важно да се усмере на европску будућност. Треба да признамо какву је цену платио народ на обе стране и да се окренемо бољој будућности", закључио је заменик помоћника државног секретара САД.
 
Београд, 10. јун 2019.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).