tan2015-4-29_12043740_0.jpg

Вести

29.04.2015. - 14:18

Србија ће помоћи Републици Српској

БEOГРAД - Председник Србиjе Tомислав Николић поручио jе данас грађанима Србиjе, али и Републике Српске, да могу бити мирни и да ће се учинити све по Уставу и законима да се обезбеде сигурност и мир и навео да РС ниjе спремна да се сама одбрани од опасности тероризма те да ће jоj Србиjа у томе помоћи.

"Ни Србиjа ни Република Српска не утичу на светске догађаjе и оно што jе опасност за цео свет ниjе изазвано никаквим понашањем Србиjе и Републике Српске, али очигледно jе да можемо да будемо жртве или колатерална штета и да на све морамо да будемо спремни", рекао jе Николић након састанка са председником Републике Српске на коjем jе разговарано о ситуациjи насталоj након терористичког напада у Зворнику.
Према његовим речима, Република Српска у "садашњоj конституциjи Босне и Херцеговине" ниjе довољно спремна да се сама одбрани од нарастаjуће опасности фундаментализма и тероризма због чега jе Србиjа дужна да jоj помогне.
"Разговарали смо о модалитетима. Oчигледно jе да све државе на Балкану мораjу да успоставе чвршћу и конкретниjу сарадњу, службе да сарађуjу и размењуjу информациjе, како бисмо сазнали да ли jе неко увучен у мрежу из коjе повратка нема", рекао jе Николић.
Kако каже, у Зворнику jе дошло jе до инцидента коjи показуjе да много тога међународна заjедница ниjе успела да конституише у Босни и Херцеговини како да функционише та земља.
Поручио jе да Србиjа не жели да учини било шта што би угрозило функционисање и опстанак Босне и Херцеговине, али да исто тако не дозвољава да било шта угрози ентитет Републике Српске у саставу БиХ.
Назначио jе и да има оних коjи се враћаjу са различитих ратишта а учешхе у њима jе забрањено, али jе питање како државе на тако нешто реагуjу и да ли процесуираjу оне коjи се о те законе ипак оглуше.
Oн jе упозорио да jе Балкан рањив и данас 20 година после Деjтонског споразума и отварање рана би значило да jе све то време изгубљено и да jе то одговорност и оних коjи брину о БиХ у име међународне заjеднице.
Према његовим речима, Србиjа не би заштитила РС када би тражила више овлашћења али жели да РС може да остваруjе своjа права.
Kако jе оценио ниjе разговарано о алармантноj али jесте о веома тешкоj ситуациjи упозоривши да jе таj немили догађаj мала поjава онога што се налази испод површине "што куља и буjа и што се преноси широм света, а нажалост, врло лако може да стигне и до нас".
"Грађанима Србиjе и Републике Српске поручуjем да могу да буду потпуно мирни. Сви коjи су одговорни у Србиjи и РС учиниће све што jе у њиховоj моћи, што могу и мораjу по Уставу и законима, да осигураjу мир и безбедност и сигурност своjих грађана и да не дозволе да се прелива из држава било какав обилик незаконитог и терористичког понашања и оног коjи угрожава грађане са обе обале Дрине", рекао jе Николић.

Наш превасходни циљ jе да грађани не страхуjу ни од кога, додао jе Николић коjи jе рекао да ће се сарађивати ближе и интензивниjе уjедно позвавши власти и другог ентитета и околних држава на сарадњу.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).