tan2017-2-22_161146769_0.jpg

Вести

22.02.2017. - 17:57

Србија ће увек стајати уз Србе у БиХ

"Данас смо се састали не први али ни последњи пут и чешће ћемо се састајати, јер смо доведени у ситуацију да морамо да размишљамо о судбини БиХ, Републике Српске и, што је најгоре, о судбини односа између Бошњака и Срба у БиХ. Дочекали смо да један члан Председништва БиХ доноси одлуку за коју није битно да ли је или није у његовој надлежности већ шта му је био циљ и шта тиме поручује. Веома је неизвесно како ће се развијати односи у БиХ и какве односе Сарајево очекује са Србијом", рекао је Николић после састанка са премијером Александром Вучићем, председником РС Милорадом Додиком и председавајућим Председништва БиХ Младеном Иванићем.

Додаје да не зна ни какве односе Бакир Изетбеговић очекује са Србијом после ревизије пресуде у Хагу. Са тим се, каже, евидентно не слажу ни представници српког ни хрватског народа у БиХ, али ни међународна заједница.
Истакао је и да међународна заједница за сада нема речи којима би оправдала такву акцију, али ни речи осуде, те да ће морати да се изјасни да ли се то ради уз њену сагласност или без ње.
Додаје и да ће Србија увек стајати уз Србе у БиХ.
"Србија ће увек стајати уз Србе у БиХ, ми смо нераскидиво везан народ, један исти народ. Они ће имати подршку у свему што раде и на основу Устава и закона", поручује Николић.
Наводи и да Србија неће подржати ничије неуставне ни незаконите мере, а поготово не одлуку којом се један народ у БиХ поново поставља у позицију са које би могао да крене у напад на српски народ.
Председник Србије Томислав Николић истакао је да нема колективне кривице народа, али да има појединачне кривице за било кога ко је починио злочин, и да Србија има истоветан однос према жртвама и злочинцима без обзира на то из којег су народа.
Каже да Србија сматра да све жртве заслужују правду, а њихове породице истину.
Такође, додаје, сви који су починили злочине треба да буду гоњени и кажњени, без обзира на то којем народу припадају.
Николић истиче да Србија никада није порицала злочине које су починили припадници српског народа, али се увек борила да други народи признају жртве које су Срби имали.
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).