26.03.2013

Србија не може да бира између ЕУ и Косова

БЕОГРАД - Председник Србије Томислав Николић изјавио је да је Србија не може да бира између Европе и Косова али и да је определила црвене линије а прва је да никада неће признати Косово и Метохију.

Друга је, како је навео за Б92, да се не дозволи да се у дугом временском периоду на територији српске заједнице појави било каква оружана сила.

"Затим, да заиста надлежности које припадају по законима локалној самоуправи припадну српској заједници како администрација из Приштине не би могла да обустави извршење тих аката", рекао је Николић и додао да је то план који је установила Скупштина Србије. 
 
На питање да ли је то Ахтисаријев план он је рекао да међународна заједница своје ставове не базира на неком плану, већ на ставу великих држава. 
„Неки у Европи подразумевају наше односе као односе два добра суседа, што Србија не може да прихвати. Ни у чему нисмо попустили, али очигледно да је неко рачунао да смо притерани уза зид. Србија нема право, посебно онај који иде да преговара, не може да погази Резолуцију Народне Скупштине", рекао је Николић и додао да ако се буде ишло испод онога што је њоме предвиђено, то мора пред Скупштину. 
 
Председник је навео да нека ресења за Косово могу озбиљно да угрозе наставак евроинтеграција, али да Србија треба да тежи остваривању и једног и другог циља и да није могуће бирати између Европе и Косова.Ако бисмо прихватили да се одрекнемо ЕУ нико нам не гарантује да нећемо преговарати са Албанцима и да ће КиМ остати део Србије, али та два питања су повезана, рекао је он.
 
Николић је навео да ће до четвртка, када ће представници владе одговорати пред посланицима у Скупштини Србије, припремити конкретизован план надлежности Заједнице српских општина у свим областима.
"Бићемо спремни као људи који су преузели одговорност да свако питање конкретизујемо за сваку област у којој желимо да српска заједница одлучује и да дефинишемо тако да не само високој представници ЕУ Кетрин Ештон и Албанцима, већ и да грађанима Србије буде јасно шта Србија тражи", рекао је Николић
 
Он је такође истакао да је државни врх изложен великим притисцима, али и поручио да у њему "нема пукотина". Према речима Николића, сви који у Србији одлучују, посебно премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић изложени су притисцима од оних који желе да се споразуми о Косову што пре потпишу и да су то "ментори независности КиМ".
 
Он је поручио да је државни врх јединствен:"Овај државни врх нису солисти, ово је оркестар, ово су људи који су свесни одговорности која је пред њима."
 
Ако се не постигне договор 2. априла, нови рок је годину дана
 
 
Председник је истовремено истакао да ако се у дијалогу са Приштином не постигне договор до 2. априла, нови рок је годину дана. Није крај света ако се договор не постигне, али влада би била на великим искушењима, рекао је Николић.
"Ако се до другог априла не постигне споразум, годину дана је нови рок у коме бисмо о томе могли да разговарамо", рекао је он и додао да то Албанци користе да додатно изврше прититсак али "што се не може, не може се".
 
Председник је рекао да је очигледна жеља Србије да се дође до решења и да то није као раније - да постоји једна прича за запад, а једна за Србију. Упитан да ли се помало склања из читаве приче о преговорима, Николић је рекао: 
„Ја мислим да сам кључни човек у свему томе, много тога је засновано на мојој победи на председничким изборима, и ниједног часа нисам бежао од одговорности. Претходни председници су се извлачили на различите начине - један је говорио о Уставу, други се извлачио преко чиновника, ја сам први изашао. Ниједног часа се не склањам", рекао је Николић. 
 
Упитан зашто се руковао а косовским премијером Хашимом Тачијем на инаугурацији папе у Ватикану Николић је рекао да је тиме желео да пружи подршку премијеру Србије Ивици Дачићу у преговорима са Приштином.
"Ја сам кривац што је у преговоре укључен председник Владе Србије Ивица Дачић. Најлакше је довести преговоре на такав ниво да Ивица Дачић изгори у томе. Ивица Дачић се среће са Хашимом Тачијем. Могао сам да останем у лагодној позицији да окренем главу у Ватикану, када смо се у великој групи поздрављали са Тачијем. То је моја подршка Ивици Дачићу", казао је Николић.
 
Он је истакао да премијер Србије није сам у преговорима, нити да је то његова воља.
"Није сам. И не преговара сам и не преговара зато што је то његова воља или зато што је то добро за његову партију и за њега лично у очима европских званичника. Преговара у име Србије", рекао је Николић.
 
Он је казао и да је немогуће да Косово добије столицу у УН и да се у разговорима у Бриселу ниједан тренутак не потроши на ту тему, додајући да не верује да ће доћи председник Србије који ће признати независност Косова и Метохије.
 
У осврту на сусрет са потпредседником САД Џозефом Бајденом у Риму он је рекао да се са њим у позитивнијем тону разишао него што је започео састанак и нагласио да је Бајден том приликом сам рекао да није обавештан о предлогу Србије за решавање косовског питања.
 
Одговарајући на опаску да је на састанку у Риму направио дипломатски гаф, рекавши да Бајден није довољно обавештен како изгледа српски предлог за КиМ, председник Србије је навео да му је то сам Бајден рекао.
"Погледао је у своје саговорнике и рекао: 'ја о томе нисам обавештен, мени то није тако пренето'", казао је Николић.
 
Упитан да ли заиста верује да потпредседник једне од највећих светских сила није упознат са тим и да ли се Бајден можда "прави Енглез" будући да се амерички дипломата Филип Рикер уочи сваке рунде преговора у Бриселу састаје са премијером Србије Ивицом Дачићем , упитао је: "Зашто би се Бајден правдао пред нама".
 
Влада функционише одлично
 
 
Николић је такође поручио да неће расписивати изборе уколико се за то не стекну услови у складу са Уставом и истакао да се више не бави страначком политиком. Упитан како оцењује коментаре да ће мета реконструкције владе бити његови пријатељи министри Милан Бачевић и Братислав Петковић, као и да ли се Александар Вучић лишава његових блиских људи, Николић је одговорио да то није тачно јер је и сам Вучић његов пријатељ.
 
Он је оценио и да је природно да постоје трзавице на релацији Дачић - Вучић јер су они председници две политичке странке, али да се оне не односе на битне елементе, истакавши да влада функционише одлично. 
 
На питање зашто се Србија окренула истоку када је реч о инвестицијама, Николић је рекао да инвестиције из тих земаља нису тражене од 2001. пошто је Србија била окренута само ЕУ.
"Србија не жели да се сукобљава са ЕУ, али очигледно да мора да се рашири свуда по свету. Увек сам говорио да Србија има двоја врата, на исток и запад, и она увек морају да буду отворена", поручио је Николић.
 
Упитан о чему ће говорити током у расправи о Хашком трибуналу у УН, Николић је рекао да ће у његовом говору бити речи о Трибуналу, да ће о њему говорити истину, искрено, не обазирући се да ли то нешто њега може да кошта. 
 
Говорећи о додели одредена Републике Србије, између осталог, и бројним лидерима истока, Николић је рекао да ће одликовати сваког председника неке државе која није признала Косово и да би због тога што Ватикан то такође није учинио одликовао и бившег папу Бенедикта. На питање да ли ће одликовати високу представницу ЕУ Кетрин Ештон, која посредује у дијалогу Београда и Приштине, Николић је одговорио "зашто да не ако буде постигнут споразум тако како је Скупштине Србије одобрила, или ће одобрити".