30.09.2012

"Србија није настала јуче и неће нестати сутра"


"Прадедови су ударили темељ овој цркви, а нама су неки ударили на темеље државе", поручио је Николић житељима гружанског краја, који су се окупили на прослави. 

Николић се позвао на житије Исусовог следбеника Неверног Томе, који је, према хагиографским причама, подизао духовне грађевине, за вечност, радије него дворове за своје савременике, и истакао да је то наук и за људе данашњице. 
"Све што саградимо на земљи мало је у односу на дела која можемо да оставимо за своје потомке. Ја се тиме руководим. Овај живот је кратак, нека буде записано да сте били достојни тога, нека о томе причају ваша деца. Ја сам вашом вољом председник и овако мислим да радим, и ако вам не ваљам ви заокружите неког другог", рекао је Николић. 

Кнић се налази недалеко од Николићевог родног места, а житељи његовог краја су га данас срдачно дочекали у порти цркве хлебом и сољу, ословљавајући га фамилијарно са "Томо", и поклонили му икону да га, како су рекли, штити у белом свету и родној Бајчетини.

Николић је, иначе, у Книћу завршио основну школу, а данашњој свечаности је присуствовао и директор Средње техничке школе у Крагујевцу у време док је Николић био ђак, Живојин Дрешовић, који је, сећајући се председникових ђачких дана, рекао да је он био дружељубив и да дан-данас одржава везе са својим пријатељима из младости. 
"Познат је био у одељењу по томе што је много волео да чита, а то код техничара није баш често, јер су наклоњенији стручним предметима. Пошто је доста читао, није му био проблем да пише писане саставе и помаже друговима на нелегалан и легалан начин, као што то ђаци знају. Пошто је волео да чита изградио је у себи смисао за хумор који је знао да избаци на часовима и засмеје цело одељење и професоре", каже некадашњи Николићев професор. 

Свецаности у Книћу, која је по шумадијским обичајима протекла уз фолклорни програм и богату трпезу, присуствовао је и министар грађевине и лидер Нове Србије Велимир Илић. 

У оквиру прославе стогодишњице цркве, у порти је освештан летњиковац за крштења и венчања, а мештани су поносни и на недавно обновљену чесму Соколицу, својевремено подигнуту крај цркве у знак сећања на погинуле у Балканским ратовима и Првом светском рату, из које, како кажу, истиче надалеко чувена изворска вода.