24.09.2012

Србија опредељена да да допринос афирмацији УН

Председник Србије Томислав Николић пренео је током састанка с генералним секретаром Уједињених нација Бан Ки-муном опредељеност Србије да да пун допринос афирмацији улоге УН на светској сцени. 

Како је Тањугу речено у српској делегацији, председник Николић је поновио став Србије о потреби решавања односа Београда и Приштине мирним путем и конструктивним дијалогом. 

Први човек УН је рекао да је охрабрен Николићевим речима и искреним залагањем за мир и стабилност у региону. 

Председник Србије се претходно састао с председником Кипра Димитрисом Христофијасом, са којим је констатовао да су односи две земље традиционално добри, али да постоји могућност унапређења нарочито на економском плану.

Николић је посебно истакао да Србија не одступа од терирторијалне целовитости, док је кипарски председник рекао да пријатељство две земље није ничим ограничено ни условљено, уз изражену заједничку сагласност да се настави сарадња на свим пољима. 

Николић ће вечерас присуствовати пријему који у хотелу Валдорф Асторија организује амерички председник Барак Обама. Пријему присуствују сви шефови држава и влада чланица УН, који су гости ГС Уједињених нација. Председник Србије ће током пријема имати прилику и за краћи разговор са својим америчким колегом.