prijem_36_dragan.jpg

Вести

16.02.2015. - 12:41

Србија се прочула по успесима и реформама

БEOГРAД - Србиjа нуди своjу jединствену позициjу, као jедна од ретких држава, ако не и jедина у свету коjа нема неприjатеља, као изузетну предност током председавања OEБС-у у решавању конфликтних ситуациjа коjима jе оптерећено наше доба, истакао jе вечерас председник Србиjе Tомислав Николић.

Oн jе додао да се Србиjа данас прочула и по своjим успесима и реформама, али и успеснима у многим областима.

У говору на приjему поводом Дана државности Републике Србиjе, Николић jе рекао да Србиjа своj углед у међународноj заjедници вишеструко брани и увећава - од храбре, тешке, али jедино могуће реформе целокупних државних и друштвених система, изградње и унапређење урушених институциjа, сварања нових врендосних парадигми, до искрене посвећености диjалога са Приштином и респектабилне спољнополитичке доктрине коjа почива на чланству у EУ као прироитету, али и очувању изузетних односа са државама света са коjима нас повезуjу веће и мање приjатељство, интереси или и jедно и друго.

"Србиjа jе jедна од ретких, ако не и jедина држава, коjа данас нема неприjатеља и има усуд да се многи њени приjатељи свађаjу или међусобно ратуjу", констатовао jе Николић.

Србиjа нашег доба, према њеновим речима, своj геостратешки положаj види и разуме као своjу предност и шансу у сваком смислу - од економског развоjа до промотера стабилности у региону на коjи свет може да рачуна као на партнера посвеценог миру, напретку и развоjу добросуседских односа.

"Kућа на сред пута, раскрсница цивилизациjа, врата између Истока и запада - прате нас ове сталне метафоре, фразе коjиа се описуjе изузетан геостратешки положа Сбриjе, jедан од пресудних историjских разлога да се стално и изнова осваjа и контролише наша териториjа. Па и буку и бес су тада многе државе подигле на Србиjу због Сретењског устава, ниjе било друго до одбрана њихових интереса коjи такав Устав угрожава", обjаснио jе он дођаући да jе Србиjа у сталним искушенњима од доба великоморавског кнеза Ратислава па све до данашњег дана.

Kао што се у Mилошево доба по Eвропи пронео глас о Сретењском уставу, напредном и визионарском, показала jе историjа, тако се и данас Србиjа прочула по своjим успесима и реформама, али и успесима у спорту културти, по своjим младим научницима и шампионима знања.

"Постала jе престижно место за размишљање, од инвестициjе до туристичке изузетности", уверен jе Николић.

Доприносећи вековима успону европске и светске културе, коjа у своj корпус убраjа многе знаменитости из Србиjе, од праисториjе, преко средњег века до нашег доба, не ретко предњачећи у постављању вредносних система, Србиjа jе и данас у обавези да сачува и унапреди себе и друге, да и у будухцности уграђуjе своjе име у цивилизациjске тековине ка што jе то у своjе време, искораком и визиjом, учинио Сретењски Устав.

Приjему у Председништву Србиjе присуствовали су званице из политичког, привредног, културног и верског живота Србиjе.

Mеђу гостима, коjе jе председник Србиjе са своjом супругом Драгицом дочекао, били су, између осталих, председник РС Mилорад Додик, премиjер РС Жељка Цвиjановић, патриjарх Иринеj, броjни амбасадори.

фото Танјуг,Д.Станковић

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).