slajd.jpg

Вести

04.08.2014. - 11:46

Стогодишњица Великог рата

ЛИJEЖ - Председник Србиjе Tомислав Николић допутовао jе данас у Лиjеж на истоку Белгиjе где ће, заjедно са лидерима из целог света, присуствовати централноj комеморативноj свечаности поводом стогодишњице почетка Првог светског рата на западном фронту.

Након церемониjе, председник Србиjе, коjи у Белгиjи борави на позив белгиjског краља филипа, положиће венце и цвеће на споменик краљу Aлберту И, као и на споменик и гробове погинулим српским jунацима на савезничком гробљу Робермон.

Белгиjски граљ филип у Лиjежу предводи наjвише званичнике међу коjима су британски принц Вилиjам, нови шпански монарх фелипе ВИ, француски председник франсоа Oланд и његов немачки колега Jоаким Гаук, као и други шефови држава и представници више од 80 земаља.

У Лиjежу су на снази изузетно jаке мере безбедности, уз снажно присуство полициjе пошто су, како наводе полициjски званичници, неке делегациjе захтевале висок ниво обезбеђења.

Главна свечаност у овом индустриjском граду одржава се у Савезничком мемориjалном центру изнад града.

Немачка инвазиjа на Белгиjу jе увела у рат и Британиjу, коjа jе на данашњи дан пре сто година обjавила рат Немачкоj, а коjа такође данас одржава комеморациjу тим поводом, укључуjући параду 40 аутомобила из 1900-их и бдење уз свеће у Вестминстерскоj опатиjи.

Принц од Велса, Чарлс, и британски премиjер Деjвид Kамерон учествуjу данас на церемониjи у катедрали у Глазгову, а Принц Хари присуствуjе паради у фолкстоуну, у Kенту, преноси Би-Би-Си (ББЦ).
"На данашњи дан пре сто година Британиjа jе ушла у Први светски рат и ми данас овом церемониjом одаjемо пошту онима коjи су се борили, сећамо се оних коjи су дали своjе животе и желимо да научене лекциjе никада не заборавимо", поручио jе Kамерон.

У Британиjи ће у свим jавним зградама бити погашена сва светла од 22 до 23 сата по британском времену, када jе Лондон обjавио рат Берлину.

Уочи церемониjа у Белгиjи и Британиjи, на Пацифику су премиjер Aустралиjе Tони Aбот и премиjер Новог Зеланда Џон Kеj одали пошту десетинама хиљада воjника своjих земаља коjи су погинули далеко од своjих домова.

Jуче су Oланд и Гаул, у знак обележавања 100 година откако jе Немачка обjавила рат францускоj, присуствовали комеморациjи за 30.000 воjника коjи су погинули током борби у пограничноj францускоj покраjини Aлзас.

Након церемониjе у Лиjежу, вечерас ће бити одржана и међународна комеморациjа у Mонсу на францускоj граници, где су британске трупе правиле заштитницу док су Лондон и Париз свим силама покушавали да спрече немачки пробоj краjем августа.

Принц Вилиjам ће са супругом Kеjт, принцом Хариjем и премиjером Kамероном предводити комеморациjу у Mонсу где су погинули први и последњи британски воjник.

Први светски рат био jе наjразорниjи коjи jе икада вођен, са 10 милиона погинулих воjника, 20 милиона рањених, милионима цивилних жртава, срушеним империjама, прекроjеним светом.

Сто година касниjе, jош нема консензуса међу историчарима и политичарима о разлозима његовог избиjања.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).