Свечано отварање Ветроелектране "Чибук 1"

Вести

11.10.2019. - 13:20

Свечано отварање Ветроелектране "Чибук 1"

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас свечаном отварању највећег ветропарка на Западном Балкану „Чибук 1“ и поручио да је он симбол успеха, прогреса и просперитета које једна земља може да направи.

Свечано отварање Ветроелектране

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Председник Вучић је на свечаном отварању рекао да је ветропарк "Чибук 1" од огромног значаја за Србију и да ће, између осталог, обезбедити струју за 113.000 домаћинстава, односно 250.000 људи, што одговара граду величине Ниша.
 
Председник Вучић истакао је да је ветропарк први нови, велики и вредан објекат у енергетском сектору, који је отворен у последњих 30 година.
 
"Ово показује колико Србија иде напред, шта је у стању да уради, а што није могла урадити пре четири, пет, шест година", рекао је председник Вучић.
 
Он је истакао и да ће Србија морати све више да се орјентише на зелену енергију и да ће то у будућности и радити.
 
Свечано отварање Ветроелектране

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Председник Вучић је рекао да није веровао да ће баш тако добро изгледати ветропарк Чибук и да ће бити толико леп, као и да ће 57 лепих ветрогенератора бити својеврсна разгледница јужног Баната.
 
"То показује да данас причамо о великом значају за Србију који овај објекат има", нагласио је председник Вучић.
 
Председник Вучић додао је и да ће два одсто од профита остајати локалној самоуправи у Ковину и истакао да ће бити више новца за путеве и водовод, канализацију и друге инфраструктурне пројекте, због чега ће људи живети боље.
 
Свечано отварање Ветроелектране

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Министар енергетике и рударства Александар Антић поручио је да је у питању један од највећих објеката те врсте у Европи, без сумње у Србији и региону, и да ће отварање овог ветропарка допринети енергетској безбедности и сигурности снабдевања струјом у Србији.
 
Ветропарк, објашњава, није само крупан допринос циљу Србије да 27 одсто укупне потрошње енергије добија из обновљивих извора, већ представља значајан додатни извор производње енергије у Србији.
 
Са својих 430 гигават часова енергије производње годишње представљаће готово 1,5 процената наше годишње производње енергије и тиме ће каже значајно утицати на укупну енергетску безбедност Србије и сигурност снабдевања.
 
Овај пројекат поред читавог низа важних сегмената који су део укупних напора у борби против климатских промена државе, каже министар Антић, као што је борба за очување животне средине, има још низ других пратећих елемемата који су важни за Србију.
 
Свечано отварање Ветроелектране

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Поред ветропарка се налази огромна трансформаторска станица од 400 кWх коју је инвеститор био у обавези да изради и стави на располагање и у власништво "Електро-мреже Србије" а које ће, каже министар, представљати снажан енергетски потенцијал за читав регион.
 
Антић се захвалио инвеститорима и финансијским институцијама које су препознале Србију као сигурну и стабилну дестинацију за овако, како је рекао, снажне али осетљиве пројекте, те председнику Србије за кога је рекао да је дао кључни допринос да Србија постане економски и политички стабилна земља која може да привлачи овакве инвестиције.
 
Иза пројекта стоје компанија Ветроелектране Балкана и компанија Масдар из Абу Дабија, а инвестицију вредну око 300 милиона евра подржале су Међународна финансијска корпорација (ИФЦ), чланица групације Светске банке и Европска банка за обнову и развој.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).