cek3iwxweaawjhn.jpg

Вести

09.05.2015. - 18:45

Велики дан за Србију и српску војску

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да је московска Парада победника, поводом 70. годишњице победе над фашизмом, велики дан за Србију и српску војску и истакао да је допринос Совјетског савеза победи над нацизмом био немерљив.

"Како год неки желели да тумаче, ово је био велики дан за Србију, за српску војску, за нашу историју, која је бар у последња два века проткана сарадњом са Русијом и руским народом", рекао је Николић новинарима после Параде победника која је одржана на московском Црвеном тргу, а на којој су учествовали и припадници Гарде Војске Србије.
Николић је рекао да је српска делегација прославила 70 година победе над фашизмом, највећим злом у прошлом веку, у веома пријатном друштву представника многих народа који су дали допринос да се то зло уништи, пренсои Танјуг.
Председник је оценио да је допринос Црвене армије Совјетског савеза победи над нацизмом био немерљив, јер та војска себи није постављала границе знајући да нема ко да ослободи Европу ако они не стигну у Берлин.
"Сви смо се ми борили да ослободимо свој народ и земљу, Срби су све време у Другом светском рату у томе учествовали, али су за нас границе Југославије биле границе борбе. Црвена армија није себи поставила те границе", рекао је Николић.
Председник је рекао да је руска војска на паради показала импресивно наоружање, али да су за њега много важнији били воља, елан и песма руских војника, као и координација са представницима других армија.
"Ово је дан који један председник Србије може себи у сто година да приушти, мени су грађани Србије приуштили овај догађај, ја сам на томе захвалан", рекао је Николић.
Николић се синоћ састао са руским председником Владимиром Путином, а упитан која је Путинова порука за Србију, рекао је да наша земља има пуну подршку Русије за све што ради.
"Та подршка у међународној заједници је сасвим довољна. Све остале борбе Србија ће сама извојевати, али је довољно кад зна да нас на цедилу није оставила Русија и да уз ту подршку можемо да остварујемо своје историјско међународно право, да сачувамо суверенитет и интегритет. Ја сам на томе захвалан председнику Русије", рекао је Николић.
Он је рекао да се у Москви састао и са председницима Кубе, Индије и других земаља са којима је разговарао о томе како могу заједно да раде на побољшању живота грађана, али и њиховом зближавању.
Председник је казао да је разговарао и са председником Индије и да су се сагласили да је љубав између два народа, коју су створили Тито и Нехру, неуништива.
"Рекао сам му да наш народ обожава индијске серије, он није знао ни назив серије које наши грађани обожавају, толико се тога снима у Индији", рекао је Николић.
На московском Црвеном тргу данас је Парада победе поводом 70. годишњице од ослобођења од фашизма, а врховни командант оружаних снага и председник Путих је поручио да данас силом наметнута решења ометају светски развој и да је зато задатак Русије да створи једнакост свих народа.
На паради су дефиловали и припадници Гарде ВС, који су у Москву упућени одлуком председника Николића.

Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.