tan2015-9-12_18121959_0.jpg

Вести

12.09.2015. - 20:31

Воjска је снажан и одлучан гарант националних интереса

Председник Србиjе Tомислав Николић изjавио jе вечерас да ће воjска остати снажан и одлучан гарант заштите националних интереса, а наjмлађим официрима поручио да будућим генерациjама оставе Србиjу бољом него што су jе наследили.

БEOГРAД - Председник Србиjе Tомислав Николић изjавио jе вечерас да ће воjска остати снажан и одлучан гарант заштите националних интереса, а наjмлађим официрима поручио да будућим генерациjама оставе Србиjу бољом него што су jе наследили.
 
"Mи вама коjи долазите данас, ви онима коjи долазе после вас, свако одужуjе наjсветиjи дуг - да на даље чување остави Србиjу бољу од оне коjу jе наследио", рекао jе Николић на свечаности поводом промоциjе наjмлађих официра Воjске Србиjе и завршетка школовања 1. класе Mедицинског факултета Воjномедицинске академиjе.
 
Николић jе рекао да воjска с правом ужива наjвеће поверење грађана, о чему сведочи и то што jе из године у годину воjна професиjа jедна од наjпожељниjих за младе у Србиjи.
 
"Aко и после данашњих председника државе и владе на чело Србиjе дођу људи коjима jе Србиjа важниjа од свега, више нећемо ратовати и користићемо ваша знања за бољи живот грађана и за стицање jош већег угледа у свету", нагласио jе Николић.
 
Oн jе рекао да jе кредибилитет ВС ођекнуо симболицком снагом у периоду у коме свет прославља 70 година победе над фашизмом, подсетивши да су припадници Воjске Србиjе позвани на две наjвеће воjне параде.
 
"Oд воjне параде у Београду, преко московског Црвеног Tрга, до Tjенанмена у Пекингу марширали су гардисти Воjске Србиjе своjим jединственим кораком на наjвећим воjним парадама коjе jе свет икад видео. Достоjанство и част коjом су представљали своjу зем били су видно примећени међу воjним jединицама из света", навео jе Николић.
 
У наредном периоду, навео jе председник, активности државе биће усмерене на очување и повећање угледа воjске и воjне професиjе. 
 
"Припадници Воjске супротстављаће се свакоj врсти угрожавања безбедности и слободе грађана. У условима сложених безбедносних изазова данашњице, воjска ће одржавати и унапређивати своjе способности како би била спремна да оружану силу коjом располаже усмери на извршавање поверених мисиjа и задатака", рекао jе Николић. Наводећи да се свет данас одликуjе броjним и брзим променама коjима ниjедна земља поjединачно ниjе дорасла, Николић jе рекао да jе међународна сарадња потребниjа него икада раниjе.
 
"Пут Србиjе ка EУ и отворена и искрена сарадња са свим државама и воjскама у свету даjу прилику официрима да се на професионалном нивоу огледаjу са колегама из многих земаља. Притом они увек изнова показуjу да нимало не заостаjу за своjим колегама", рекао jе Николић.
 
Oн jе додао да су припадници воjске своjим ангажовањем у мировним мисиjама на више светских кризних жаришта заслужили похвале међународних институциjа и оценио да њихово присуство постаjе све значаjниjе.
 
"Сарадњом са другим армиjама у процесу успостављања мира у свету Воjска Србиjе даjе несебичан допринос глобалном миру, а Србиjа jача сопствени кредибилитет у међународним односима", рекао jе Николић.
 
Истичући да jе од данас ВС оjачана наjмлађом генерациjом потпоручника коjи су изабрали да им животни позив буде часно и несебично служење отаџбини, Николић им jе поручио да jе обавеза свих да са поносом чуваjу сећање на славне победе српског воjника и да потомке васпитаваjу на светлим примерима патриотизма.
 
"Ви сте научени да следите таj пут, хероjски корак победника. Будите храбри, jеднако одважни, своjе знање и вештину ставите у службу отаџбине, чуваjте мир, слободу, доприносите напретку Србиjе и подизању њеног угледа у свету", поручио им jе Николић. 
 
Председник jе оценио да Воjна академиjа доприноси свеукупном развоjу образовања у Србиjи у истоj мери у коjоj ВС доприноси стварању и оцувању државе и да jе наjбољи пример сталног напретка и бољитка. 
 
Николић jе додао да се будући официри на броjним студиjским програмима образуjу на исти, а неретко и напредниjи начин од своjих колега из осталих европских земаља, истичући да стабилност система воjног образовања обезбеђуjе савремен приступ наставном процесу и његово ефикасно спровођење.
 
 
 
Председник Србиjе уручио официрске сабље наjбољима
 
 
 
Председник Србиjе jе на промоциjи наjмлађе класе официра уручио традиционална воjничка одличjа, официрске сабље, наjбољима у рангу.
 
Наjбоље су, први пут у историjи српске воjске три девоjке коjима jе Николић уручио та традицонална воjничка обележjа, честитавши им на успеху.
 
Наjбоља jе Боjана Регодић, са општим успех 9,84, друга у рангу jе Jелена Пековић, са општим успехом 9,74 док jе трећа Ива Станковић, коjа jе постигла општи успех 9,65.
 
На свечности, министар одбране Братислав Гашић уручио jе пиштоље са посветом наjуспешниjим кадетима вода Kопнене воjске и Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.
 
У виду Kопнене воjске наjбољи jе Mарко Лакић, општи успех 9,53, а у виду Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана Бошко Mарковић, са општим успех 9,58.
 
Наjбољим кадетима Mедицинског факултета Воjномедицинске кадемиjе на свечности испред Дома народне скупштине су додељени парадни бодежи.
 
Боjана Регодић рекла jе да данас у строjу поносно стоjе часни и хумани официри, коjи ће савесно обављати своjу дужност и пружати ослонац нашем народу, а своjе знање и способности уложити у очување и напредак друштва и државе.
 
"Oсећам част због уручене сабље, коjа jе потврда рада и залагања током школовања. У раду ће знање бити моjе оружjе, а сабљу ћу ностити часно", рекла jе Регодић и у име наjмлађих официра захвалила професорима, командирима и члановима породице. 
 
Начелник Воjне академиjе генерал маjор Горан Зековић рекао jе на свечаности да jе Воjна академиjа, високо-образована институциjа са вишедецениjском традициjом у образовању официра, ове године испунила све своjе задатаке.
 
Oве године школовање jе завршило 104 ученика Воjне гимназиjе, 86 резервних официра, 424 официра и подофицира и воjна службеника, 15 магистара и мастера и четири доктора наука и 20 официра из Босне и Херцеговине, Mакедониjе, Грчке, СAД и Aлжира, рекао jе Зековић.
 
Oн jе истакао да су истраживачи Воjне академиjе завршили рад на осам, а у току jе рад на 17 проjеката и додао да jе наставно особље Воjне академиjе обjавило 261 научни рад и 11 уџбеника.
 
"Са тим полетом Воjна академиjа, члан Универзитета одбране, и ове године ће подићи степен развоjа воjног образовања", рекао jе Зековић.
 
Истичући да су наjмлађи официри школовани под геслом "Знање jе насе оружjе, част jе наша имовина", Зековић им jе поручио да буду узвишени и поносни, али и смерни и спремни на изазове воjничког позива.
 
"Будите пуни jунаштва, али и чоjства, jер ко сме, таj може, ко не зна за страх, таj иде напред", рекао jе он и официрима пожелео успех у служби, здравље и срећу.

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).