08.06.2017

Вучић и Хан: Царинска унија би свима донела добро

Формирање заједничког тржишта у региону донело би добро свим земљама, сложили су се председник Александар Вучић и комесар за проширење Јоханес Хан. Двојица званичника су, након састанка у Београду, поручила да је реч о тржишту од 20 милиона људи и да би то била изузетно добра шанса за земље регион. Вучићева идеја о царинској унији је сјајна, рекао је Јоханес Хан и истакао кључну улогу Србије за очување мира и стабилности.

Заједничко тржиште би значило нова радна места, смањење трошкова, бржи проток роба и људи и много више инвеститора у региону, рекао је Александар Вучић, а Јоханес Хан је потврдио да би заједничко тржиште додатно појачало привлачност региона.

"Ако бисмо формирали јединствено тржиште пореске стопе би биле јединствене, а то би значило добит и за нас али и за све друге у региону", рекао је Вучић на заједничкој прес-конференцији. 

Због тога ће, како је рекао, молити пријатеље у региону да о тој теми даље разговарамо, иако, како је приметио, зна да нове идеје увек наиђу на скепсу.

"За нас није важно чија је то идеја, важно је да о томе разговарамо", рекао је Вучић.

Комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан истакао је да европска перспектива за Србију нема алтернативу, а да је идеја председника Србије Александра Вучића о формирању јединственог тржишта у региону сјајна, јер ће обезбедити већу привлачност за инвестиције.

"Први пут сад кажем да је то сјајна идеја, која је потекла из региона. Треба да унапредимо сарадњу, да идемо корак даље ка интеграцијама. Ако било ко сматра да та иницијатива може да 'скрене' европску перспективу региона - греши. Сасвим је супротна слика. Ради се о припреми региона за будуће приступање Унији и јединственом тржишту, тако да та идеја има много смисла", рекао је Хан на конференцији за новинаре после састанка са Вучићем.

Како је додао, тиме се унапређује ефиканост целог региона од 20 милиона људи.

"Данас је регион, и у економском смислу, фрагментиран и самим тим мање привлачан за инвестиције. Ако створимо заједничко тржиште, то ће само појачати привлачност региона", поручио је Јоханес Хан.

То значи стварање нових радних места, нових могућности, веће "отпорности" региона, како економске, тако и политичке.

"Наш заједнички циљ је мир, стабилност и просперитет и у том смислу, иако се то можда некоме не свиђа, Србија има кључну улогу. Србија је највећа земља у регину и зато има посебну одговорност и драго ми је да видим да се она овде узима за озбиљно", истиче Хан.

Захвалност Вучићу на лидерству

Европски комесар је рекао и да је, када је реч о "регионалном послу који је урађен", захвалан на лидерству Александра Вучића. 

"Дубоко сам убеђен ће Самит у Трсту који нам предстоји у јулу само потврдити регонално економско тржиште. И ако постоји снажна политичка воља то може да се постигне и да се виде користи иницијативе", сматра Хан.

Према његовим речима, у региону постоје неискоришћени потенцијали, бројне прилике, стопа раста већа него у Унији и зато је важно бити фокусиран на то.

"Није све у прошлости, не треба гледати у прошлост него у будућност - а то је бољи животни стандард бољи услови живота, а то можемо да постигнемо само ако радимо заједно", оценио је Хан, изразивши захвалност што је Вучић то и нагласио у свом инаугурационом говору.

Према његовим речима, није све само у бројкама, већ и у снажном уверењу да постоји слобода изражавања и кретања.

"Тако ће се створити клима за нове прилике, додатна вредност за сваког. Европска перспектива Србије, у то сам врло уверен да нема алтернативу и драго ми је да видим да је Србија доста напредовала. Надам се да ћемо за који дан отворити још два поглавља и наставићемо са тим током године", рекао је Хан.

Међутим, поред отварања поглавља, битни су и конкретни резултати за грађане, додао је, навевши да је јуче у Бриселу са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић потписао пакет о коришћењу 95 милиона евра из ИПА фондова за 2017. за развој земље.

"План Берлина није замена за чланство, већ посвећеност"

Хан је изјавио и да план Берлина за Западни Балкан, агенда "Берлин плус", није замена за чланство у Европској унији, већ само показатељ снажне посвећености земаља чланица, а посебно Немачке, за даље инвестиције и ангажман у региону.

Одговарајући на питања новинара, рекао је да је захвалан на свакој идеји која може да помогне државама Западног Балкана, и додао да би био још захвалнији када то не би била само идеја, већ када би то било употпуњено одређеним финансијским средствима.

"Драго ми је што чујем за постојање таквих идеја и радујем се новим приликама како то може да се финансира. Важно је усмерити инвестиције у правом смеру, како се оне не би расуле у различитим правцима", рекао је Хан.

Европски комесар је додао да је важно да план Берлина покрене нове инвестиције.

"Важно је да таква иницијатива активира и покрене интерес немачких и осталих компанија да дођу у Србију. Мислим да би то било још важније ако би ти инвеститори дошли, него само да обезбедимо новац", закључио је Хан.

Подсетио је да је ЕУ од 2007. обезбедила више од две милијарде евра за развој Србије и да ће остати посвећена томе.

"У Новом Саду ћемо отворити нову фазу радова на Жежељевом мосту и то је показатељ посвећености региналном развоју. То кључан мост за повезивање у региону и важно је да га имамо", рекао је Хан.

Још је навео да ће учествовати и на инвестиционој конференцији, чији је циљ стимулисање пословне заједнице за додатно инвестирање и ангажман у региону, али и подршку политичарима за стварање регионалног тржишта.

"Укупна ситуација је боља и нисам увек ту само да се жалим на неефикасност. Увек има изазова, али важно је да има политичке воље и ангажмана као што је то случај са Вучићем", закључио је Хан. 

ЕУ највећи увозник и инвеститор у Србији

Председник Србије Александар Вучић захвалио је, након добрих и плодоносних разговора, комесару Хану на посвећености процесу проширења, и додао да људи у Србији треба да знају да је ЕУ највећи инвеститор у нашој земљи, да запошљава највише људи у Србији, а да 67 одсто нашег извоза одлази у земље Уније.

Александар Вучић је захвалио и на подршци Хану лично, те поручио да је непроцењива његова посвећеност процесу проширења.

"Јоханес Хан је не само по природи посла, већ и лично веома посвећен процесу проширења ЕУ, и то није само питање проширења, већ и како и на који начин да се помогне земљама у том процесу", рекао је Вучић.

Изразио је, каже, искрену захвалност за сваку врсту подршке ЕУ и људи у Србији треба да знају да то није само финансијска помоћ и различите донације и финансијски програми, већ и помоћ у знању...

"ЕУ је за нас најзначајније тржиште, одатле долази највећи број инвеститора, 67 одсто извоза робе иде на тржиште ЕУ и највећи број инвеститора су из земаља ЕУ", рекао је Вучић.

Брину ме претње, надам се адекватној реакцији из света 

Пред Србијом је неколико веома важних корaка, о чему је председник Србије говорио и у инаугурационом говору.

"Пре свега то је наставак евроинтеграција али и отварање унутрашњег дијалога како бисмо зацртали циљеве за будућност. Желим да се захвалим и на подршци Јоханесу Хану када је реч о регионалној стабилности јер све зависи од те стабилности и мира у региону. То је наш витални циљ. Без обзира на учестале неодговорне и неретко претеће поруке које стижу из Приштине, ми ћемо наставити дијалог", рекао је Вучић.

Вучић је, међутим, изјавио да га претње које стижу из Приштине плаше и забрињавају, јер не мисли да су само за "унутрашњу употребу" и у циљу кампање која се тамо води, због чега је позвао ЕУ и друге чиниоце у свету да на објективан и рационалан начин оцењују потезе политичара у региону.

Вучић је рекао да, колико год поштује Хана и увек говори најлепше о њему, уз захвалност као човеку који добро познаје овај део света, мора да примети и пред њим да би, када бисмо ми изговарали такве реченице непоштовања или говорили да ћемо претњама решити један део територије, као што то раде из Приштине, стигло десетине саопштења с порукама осуде.

"Забрињава чињениница да су те изјаве, најтеже могуће, претња једном народу и да на то изостају адеквантне рекације", истакао је Вучић и приметио да би реакције, када би нешто слично долазило из Србије, вероватно биле жестоке.

Претходно је Хан, на исто питање -како види изјаве полтичара у Приштини да неће да примене Бриселски споразум, нити имају намеру да формирају ЗСО - рекао да је сада време предизборне кампање и да не жели даље да залази у то, али да сматра да су "грађани региона опредељени за евроинтеграције, за мир и стабилност, једино што им обезбеђује чланство у ЕУ", те да одговорни политичари морају да разумеју тежње грађана и томе дају свој допринос.

Председник Србије је, међутим, на то додао, да се ми, како је приметио, "не бисмо играли".

"Тачно је да људи у региону желе мир и стабилност, али забрињава чињеница да се дају најтеже могуће изјаве, које представљају чак и претњу постојању једног народа и да пролазе некажњено", навео је Вучић.

Како је рекао, треба да будемо свесни чињенице да је 22 од 27 земаља ЕУ признало независно Косово и да то морамо да разумемо, као и да имају право да изговоре шта хоће, те да стога не жели да "долива уље на ватру".

"Не мислим да је у питању кампања и добијање гласова, и то је оно што ме брине", рекао је Вучић и додао да неће никога вређати, нити користити тешке речи или одговарати на претње.

"Ми морамо да се потрудимо да одговарамо смиреним тоном, да ситуацију умирујемо колико год је могуће, не зато што смо слаби или се некога плашимо, већ зато што се нормални и пристојни људи тако понашају", рекао је Вучић.

Наш циљ је, рекао је Вучић, економски раст, а не да потхрањујемо своју сујету показујући да смо јачи и већи од некога.

"Неколико задатака пред Србијом"

Председник Србије је рекао да је пред нашом земљом неколико задатака у наредном периоду - да настави свој европски пут, те да је неопходно отварање унутрашњег дијалога о уставним променама и односу према Косову и Метохији.

"С једне стране, тај однос не сме да буде прожет искључиво митским приступом, а с друге стране, ни тога да кажемо да ћемо лако да се одрекнемо свега што нам припада. То мора да буде озбиљна дискусија, заснована на аргументима", рекао је Вучић.

Поновио је да је потребно да одредимо свој циљ у будућности, јер само са дефинисаним циљем, како је констатовао, можемо да нађемо пут до њега.

Када је реч о просперитету региона уопште, Вучић је рекао да он зависи од мира и стабилности.

"Нисам желео да добијам политичке поене критикујући било кога у региону. За нас је витални циљ да чувамо наше грађане и безбедност наше земље", рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да само молимо све у ЕУ и друге чиноце у свету да на објективан и независтан и рационалан начин оцењују поступке политичких лидера у региону, а људе у Приштини - да размишљају на један други начин и покушају да превазиђу оно што су радили пре 20 година и размишљају о ономе што следи за 20 година.