05.10.2014

Заборавили нисмо и никада нећемо!

БEOГРAД - Председник Србиjе Tомислав Николић изjавио jе да Србиjа нема неприjатеље и сарађуjе са свима коjи то искрено желе и коjи у тоj сарадњи са нама разговараjу као са себи равнима.

Председник Републике Србије Томислав Николић

"Tо jе та државничка стратегиjа коjоj смо посвећени да наша jединстевна позициjа раскрснице никада више не буде повод за сукоб и да jе истакнемо као своjу предност, изграђуjемо у свести Eвропе и света као природно сусретање различитости, добронамерну кућу на путу у коjоj се сарађуjе договара, граде приjатељства и остваруjу заjденички интереси" рекао jе Николић на стратишту у Jаjинцима.

Oн jе истакао да добросуседске односе у региону, Eвропи и свету Србиjа гради као савесна и ка будућности окренута заjденица мртвих, живих и будућих.
"Mртви нас уче - будућима смо посвећени", поручио jе председник Србиjе.
Према његовим речима сећање на град невино страдалих овде у Jаjинцима чуваћемо заувек.
"Њихово страдање jе део нашег колективног памћења, историсjки ожиљак на души и државе и друштва коjи нас обавезуjе да у име свих невино мучнеих и убиjених Срба, Jевреjа и Рома останемо онаj део свести и савести човечанства коjи чини све да се овакви злочини ма где у свету не понове", подвукао jе Николић.
Kако jе рекао ако ико има право да опомиње у име невино страдалих и да позива свет на мир, разум и помирење онда jе то Србиjа.
"Чинимо то поносни на претке одгворни према потомцима", подвукао jе председник Србиjе.
Oн jе подсетио да jе српски народ бранио и одбранио себе доводећи се на ивицу биолошког опстанка и навео да jе Oктобар посебан месец прошаран тугом и срећом као и читава наша историjа.

Носимо рану на души
Николић се, на комеморативноj свечаности у Спомен-парку Jаjинци код Београда, уписао у спомен књигу.
"И да све нестане, и да сви забораве, ми носимо рану на души, опомену, сећање и поштовање, иначе не би били Срби", написао jе Николић.

Председник Србиjе jе уз воjне и државне почасти одао почаст свим жртвама страдалим на том месту током Другог светског рата.

фото Танјуг, З. Жестић