putin_velika.jpg

Вести

17.01.2019. - 23:17

Званична посета председника Руске Федерације

Председник Републике Србије Александар Вучић угостио је  данас председника Руске Федерације Владимира Путина који је боравио у званичној посети нашој земљи.

Председник Вучић дочекао је председника Путина на аеродрому, након чега су два државника положили венце на Гробљу ослободилаца Београда и Црвеноармејцу и присуствовали свечаном дочеку испред Палате „Србија“. Након састанка у ужем формату председника Руске Федерације и председника Републике Србије, уследио је пленарни састанак делегација Републике Србије и Руске Федерације и церемонија размене потписаних билатералних докумената, у присуству двојице председника.
 
Председник Руске Федерације Владимир Путин одликовао је Орденом Александра Невског председника Републике Србије Александра Вучића.
 
"Искрено ми је драго што одликујем председника Србије Александра Вучића Орденом Александра Невског, који је био велики руски покровитељ и војни дипломата. Током 300 година историје ове награде, поред Кнеза Милоша и Николе Пашића, Александар Вучић данас је одликован овим признањем", рекао је председник Путин на уручењу Ордена и истакао да је допринос српског председника развоју односа две земље у свим правцима велики.
 
"Ценимо Ваш принципијелни став. Сада ће на почасном списку на ком су и други знаменити Срби заслужено бити и Ваше име", поручио је председник Путин на церемонији.
 
Председник Вучић је захвалио на Ордену речима да је за њега и за Србију Орден велика част, али и велика одговорност.
"Поносим се мојом Србијом, која је заслужила ову награду. Ово признање значи да смо сачували Србију као слободну државу. Желео бих да изразим и захвалност мојој породици, и награду посветим мом оцу", поручио је председник  Вучић. 
 
Званична посета председника Руске Федерације Владимира Путина Републици Србији

Фото Танјуг

Председник Вучић  је, на заједничкој конференцији за медије, рекао да је са председником Руске Федерације Владимиром Путином разговарао о свим темама друштвеног живота, Косову и Метохији, унапређењу економске сарадње и  поручио да је Србија поуздан партнер Русији, те да је током данашњих разговора постигнут висок степен сагласности о свим темама. Он је захвалио на подршци Русије у очувању интегритета и независности Србије и истакао да је веома задовољан напретком сарадње две земље у свим областима. 
"Никада нисмо потписали толико споразума, из готово свих сфера, наша трговинска размена је порасла, наши економски односи су све бољи, разговарали смо о свим пословима који су пред нама", истакао је председник Вучић и додао да се разговарало и о инфраструктурном заједничком деловању, посебно на железницама, јер ће железнице бити кључни вид транспорта у будућности.
"Велики су планови пред нама и, ако све то будемо испунили, сигуран сам да ће железнице постати поново један од најуноснијих видова саобраћаја, чиме ће наши грађани моћи да се поносе.Ти уговори су већ данас вредни 230 милиона евра, а верујем да, ако све будемо изгурали, могу да достигну вредност од 660 милиона евра", рекао је председник Вучић и навео и да је војна сарадња увек била не само коректна, већ је Србија захвална на подршци и помоћи.
Председник Вучић је нагласио и да је поносан на чињеницу, коју је и руски председник истакао на састанцима, да је Србија врло дисциплинована земља, да има дисциплиновану владу и власт и да све своје обавезе испуњава на време.
Председник Вучић изјавио је да се ради на изградњи гасног "Турског тока" кроз Србију и да Србија хоће за своје грађане најбољи и најјефтинији гас, а то је руски гас.
"Не знам какви су притисци на неке друге кроз чије територије гасовод "Турски ток" треба да прође, са Србијом Русија није имала ту врсту проблема. Ми смо на такву врсту притисака отпорни, наш народ мора да добије гас, наша предузећа морају да добију гас", рекао је председник Србије и подсетио да је Србија, до сада, гас добијала преко Украјине и Мађарске, али да је план да убудуће од "Турског тока" добијамо гас, преко Бугарске, те да због тога градимо тај гасовод.
"За Србију је то од изузетног значаја. Знам да су Немци све што је било до њих већ изградили по питању "Северног тока". Већ је око 500 километара изграђено под водом. И ми, као и други, имамо право да добијемо гас", истакао је председник Вучић.
"Нудили су други течни гас, али дупло скупље. Ми да плаћамо двоструко више цене немамо и не можемо, иако економски стојимо боље. Хоћемо да набављамо најбољи и најјефтинији гас за наш народ и наши земљу, а то је руски гас", закључио је председник Вучић и истакао да  су постигнути договори о изградњи гасовода у будућности, али и око повећања нашег складишта гаса, који ће бити 750 милиона кубних метара гаса у "Банатском двору", као и о изградњи гасних електрана и гасификацији Србије.
"То значи да више никада нећемо имати питања у Владичином Хану зашто компаније које долазе да отворе фабрику немају гас. То ћемо све да урадимо и то ће значити додатну индустријализацију земље", објаснио је председник Вучић. Он је истакао да ће Русија, уз велики новац који је дала до сада, донирати још пет милиона евра за Храм Светог Саве, као и да ће нам вратити 166. страницу Мирослављевог јеванђеља.
"То показује колико смо добро припремили састанке и форум и колико смо у свим сферама добро радили и много направили", закључио је председник Србије и нагласио да му је била изузетна част што је имао прилику да угости председника Руске Федерације, за којег је рекао да је искрени, доказани пријатељ Србије и  српског народа. 
 
Званична посета председника Руске Федерације Владимира Путина Републици Србији

Фото Танјуг

Председник Руске Федерације Владимир Путин рекао је да Москва дели забринутост српског руководства и грађана у вези са Косовом и Метохијом, јер кораци које је, у последње време, предузела Приштина могу довести до дестабилизације Балкана. Он је истакао да је став Русије по питању Косова јасан – Москва се залаже за узајамно прихватљиво решење Београда и Приштине, али базирано на Резолуцији 1244 СБ УН.
"Косовске власти предузеле су неке провокативне акције које су додатно погоршале ситуацију", рекао је председник Путин, наводећи као пример одлуку Приштине о формирању косовске војске, што представља кршење Резолуције 1244.
"Та резолуција не допушта постојање било каквих оружаних формација на Косову изузев контингента Уједињених нација. Делимо забринутост Србије, јер знамо да такви потези воде ка нестабилности на Балкану. Наша подршка ће се наставити", поручио је председник Путин и додао да је Русија увек активно учествовала, али да је Европска унија посредник у дијалогу.
"ЕУ је посредник, али мало тога постиже", рекао је руски председник, наводећи да се не спроводи оно што је договорено, а посебно је истакао чињеницу да још није формирана ЗСО.
Председник Руске Федерације Владимир Путин је поручио да односи Србије и Русије нису од јуче и од данас, већ да трају вековима, да имају дубоке и чврсте корене и да два народа везује духовна блискост. Он је захвалио председнику  Вучићу на позиву да посети Србију и подсетио да са српским председником има сталне контакте, да су у октобру прошле године имали садржајне разговоре и да је српски председник у мају био у руској престоници поводом Дана победе.
"И данас смо, по том партнерском и пријатељском кључу, размотрили све аспекте наше сарадње, као и међународна питања. Између наше две земље постоји стратешка сарадња која је традиционална за наше земље и за наше народе", рекао је председник Путин и истакао да је Русија спремна да у развој инфраструктуре у Србији, између осталог и у наставак гасовода "Турски ток" преко територије Србије, уложи неопходне ресурсе у износу од око 1,4 милијарде долара. Он је најавио  и наставак сарадње у војној и војнотехничкој области, истичући да ће Русија и даље помагати Србији у јачању њене безбедности.
"Хвала председнику Вучићу за добре разговоре које смо имали, а грађанима Београда за топао пријем који су ми приредили", закључио је председник Руске Федерације Владимир Путин.
Председник Вучић и председник Путин су, у пратњи Његове светости патријарха српског г. Иринеја и старешине Храма владике Стефана, обишли Храм Светог Саве и крипту, где су запалили свеће. 
 
Дочек председника Руске Федерације Владимира Путина испред Храма Светог Саве
 
Званична посета председника Руске Федерације Владимира Путина Републици Србији

Фото Танјуг

Председници су, заједно са патријархом, симболично уградили делове руске и српске тробојке на мозаику са ликом Исуса Христа, на којем раде руски уметници, и потписали икону са његовим ликом.
"Хвала, хвала на пријатељству", обратио се, на српском језику, председник Путин окупљеним грађанима, напуштајући Храм Светог Саве. 
 
Београд, 17. јануар 2019. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).