23068166_b.jpg

Вести

07.05.2015. - 14:19

Председник Николић уручио одликовање супрузи настрадалог пилота Мехића

Председник Србије Томислав Николић уручио је супрузи настрадалог пилота Омера Мехића, Славици Мехић, Златну медаљу за храброст "Милош Обилић".

Образложење о одликовању Мехића прочитао је председник Комисије за доделу одликовања Оливер Антић који је рекао да су за Мехића пријатељи, колеге и познаници имали само речи хвале, преноси Танјуг.
"Ради спасавања других био је увек спреман и на највећи ризик, што је доказао и у својој последњој мисији када је положио и сопствени живот", истакао је Антић.
Подсетио је да је на иницијативу председника Србије Златном медаљом за храброст "Милош Обилић" постхумно одликован Мехић, који је био припадник Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, мајор авијације који је трагично настрадао у несрећи хеликоптера Војске Србије 13. марта на извршењу задатка превоза болесне бебе старе пет дана из Рашке ради хитног даљег лечења у Београду.
Уручењу одликовања присустововао је министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и представници Војске Србије.
Николић је 8. априла донео Указ о одликовању припадника Војске Србије и медицинског особља који су трагично настрадали у хеликоптерској несрећи 13. марта 2015. године.
На иницијативу председника Србије, за испољену изванредну личну храброст и самопрегор у спасавању људских живота у изузетно опасној ситуацији, Златном медаљом за храброст "Милош Обилић" постхумно су одликовани: мајор авијације Омер Мехић, капетан авијације Милован Ђукарић, заставник Небојша Драјић, заставник Иван Миладиновић, лекар Џевад Љајић и медицински техничар Мирослав Веселиновић.
Војни хеликоптер који је превозио болесну бебу пао је на око километар од београдског аеродрома, поред ауто-пута.
Страдало је свих седам особа које су се налазиле у летелици, међу којима и беба стара пет дана.
Мајор авијације Мехић рођен је 24. јула 1967. године у Добоју. На служби у Војсци Србије био је од 21. јула 1990. године. Завршио је Ваздухопловну војну академију у Задру и све време је био пилот хеликоптера.
У браку са супругом Славицом иза себе је оставио два сина.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).