Лесковчанка на престижној листи светских научника

Најбоље из Србије

15.06.2022. - 09:30

Лесковчанка на престижној листи светских научника

„Ко чини добро, од њега се још више добра очекује”, речи су Андрића које описују импозантну биографију и дела младе научнице др Александре Цветановић Кљакић из Лесковца

Др Александра Цветановић Кљакић је дипломирала на Технолошком факултету у Лесковцу, на смеру хемијско и биохемијско инжењерство, док је звање доктора наука у области фармацеутског инжењерства стекла на Технолошком факултету Нови Сад где је и запослена, у звању научног сарадника, на Катедри за биотехнологију и фармацеутско инжењерство. Истовремено је ангажована и као посебни саветник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде за област прехрамбене технологије, контроле квалитета хране и безбедност хране.
 
Лесковчанка на престижној листи светских научника

Приватна архива

Њено истраживање је посебно усмерено ка биолошки активним компонентама природног порекла, савременим техникама екстракције (екстракције суб/суперкритичим флуидима, екстракција природним еутектичким смешама, купловане екстракционе технике), хемијској и биолошкој карактеризацији природних производа, као и валоризацији био-отпада биљног порекла.
 
Током докторских студија била је стипендиста програма за мобилност студената (CEEPUS) што јој је омогућило усавршавање у области јонске хроматографије (3D- PAD-IC) на Факултету за хемијско инжењерство и технологију у Загребу. Постдокторско усавршавање др Александра Цветановић је изводила на Хемијском факултету, Универзитета Никола Коперник у Торуњу (Пољска). Током боравка у Пољској њен рад је био усмерен ка софистицираним хроматографским техникама за анализу биоактивних једињења - суперкритична хроматографија (SFC); течна и гасна хроматографијa (UHPLC-MS/MS, GC/MS), FLASH и TLC хроматографија. Такође, постодкоторско истраживање у области аналитичке хемије је обављала и на Московском државном универзитету Ломоносов.
 
Лесковчанка на престижној листи светских научника

Приватна архива

У знак признања за остварене резултате у области технолошког инжењерства, као и за допринос у промоцији града Лесковца, градоначелник Лесковца др сци. мед.Горан Цветановић јој је доделио Октобарску медаљу. Добитница је награде за докторску дисертацију која је дала највиши допринос науци на универзитетима у Републици Србији у области заштите животне средине, као и награде за најбоље саопштење на међународној конференцији „With Food to Health” одржаној у Осијеку 2016. године. Лауреаткиња је Danubius награде за младог истраживача за Србију за 2019. годину. Др Александра Цветановић Кљакић је била почасни гост кинеске Академије за шумарство у Пекингу када се нашла међу одабраним светским научницима и била једини представник Србије и земаља у окружењу на престижној церемонији организованој поводом 60 година постојања Академије. Овом приликом њено име се нашло на листи 100 одабраних светских научника.
 
Лесковчанка на престижној листи светских научника

Приватна архива

Огромна част др Александри Цветановић Кљакић стигла је и 2021. године из Кине, када је Кинеска академија за шумарство изабрала да буде међу свега 16 научника из целог света који имају прилике да буду предавачи по позиву на високообразовним институцијама које функционишу под окриљем Кинеске академије за шумарство. Др Александри Цветановић Кљакић је предавач кинеским студентима свих нивоа студија на Институту за хемијску индустрију шумских производа, Универзитету у Нанкингу у покрајини Ђангсу.
 
Током досадашњег рада, била је ангажована у реализацији националног пројекта Министарства просвете, науке и технолошког развоја (ТР31013), два билатерална пројекта, и једног међународног пројекта финансираног од стране пољског Центра за истраживање и развој (Plantarum Project), а као руководилац координирала је и предводила тим научика на пројекту финансираном од стране Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност АП Војводине. Тренутно је укључена у реализацију националног ПРОМИС пројекта, као и националног ИДЕЈА пројекта у оквиру којег руководи одабраним радним пакетима. Такође, др Александра Цветановић руководи тимом младих доктора наука укљученим у реализацију пројекта у оквиру позива „Покрени се за науку”. У оквиру поменутог пројекта, тим младих научника се суочава са проблемом који се односи на изазове Ковид пандемије, а у вези имунологије људи и њиховог имунолошког одговора на нападе микробиолошких инфекција. Такође, члан је и међународног пројекта који се реализује у оквиру COST акције.
 
Лесковчанка на престижној листи светских научника

Приватна архива

Аутор је и коаутор више од 100 научних радова, међу којима је око 50 радова са SCI листе. Самостални је аутор пет поглавља у књигама реномираних светских издавача и коаутор већег броја техничких решења која се примењују на индустријском нивоу. На овај начин, резултати њених истраживања наилазе на практичну примену у погонима на територији Србије, чиме даје допринос развоју српске привреде. Индекс њене цитираности износи 700, док је вредност њеног hиндекса 17. Укупни индекс научне компетентности др Александре Цветановић има вредност близу 500. Резултате свог рада презентовала је и као пленарни предавач на више међународних скупова, међу којима су конференције у Либану, Русији, Кини, Уједињеним Арапским Емиратима, као и многи други. Активно се бави рецензирањем радова у часописима са SCI листе, и члан је AEIC међународног екпсертског тима рецезената.Током досадашњег рада била је члан научних одбора многобројних међународних конференција широм света.
 
Млада научница је најбољи амбасадор града Лесковца и читаве Србије, промотер правих вредности и представља младост родног града на коју будуће генерације могу да се угледају. Активно се бави промоцијом науке међу младима, трудећи се да покаже да је пут који се темељи на знању и улагањима у праве вредности, пут који доноси успех, просперитет и пут којим се треба кретати.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).