Небројени километри врањског маратонца

Најбоље из Србије

23.02.2023. - 09:30

Небројени километри врањског маратонца

Синиша Станковић је врањски маратонац, који је постигао успех о којем многи сањају: недавно је успео да заврши једну од најзахтевнијих ултра трејл трка у Европи и свету - Ultra trail du Mont Blanc

Реч је о најдужој и најтежој трци на којој је до сада учествовао. ,,Сама рута је била дужине 171 км са још 10.091 м укупног успона на стази. Трка је посебна и по томе што се протеже око целог масива Мон Блан.
 
Небројени километри врањског маратонца

Приватна архива

Од 2.700 учесника трке, 40 посто њих је одустало. Стазу, која пролази кроз три земље - Француску, Италију и Швајцарску, истрчао сам за 38 сати, 12 минута и 32 секунде. На тај начин постао сам једанаести Србин који је за ових 20 година, колико се одржава трка, успео да дође до циља. Трку сам успешно завршио и забележио најбољи резултат од свих Срба који су учествовали на досадашњих 20 издања'', подвлачи Станковић.
 
Небројени километри врањског маратонца

Приватна архива

Рођен је и одрастао у Врању, где и сада живи. По професији је официр полиције у Специјалистичкој чети Одреда Жандармерије у Нишу, а спортом се бави од малих ногу.
 
Каже да се не сећа тачно када се код њега родила љубав према атлетици, али зато памти која је прва званична трка коју је истрчао. ,,Прва званична маратонска трка коју сам истрчао била је 2009. године на 22. Београдском маратону и тада је све почело.
 
Небројени километри врањског маратонца

Приватна архива

Након тога трке су се само ређале и до данас у мојој колекцији је укупно 110 медаља са трка различитих формата и дужина, од километарских до ултрамаратонских трка на 100 миља’’, прича Синиша.
 
Године 2013. прикључио се Атлетском клубу ,,Врањски маратонци“ и тада је почело његово активно бављење трчањем, о чему сведоче и веома значајни резултати. У Апатину 2016. године освојио је треће место у категорији Војска и полиција, на маратону у Нишу две године касније освојио је друго место, на полумаратонској трци у Врању, такође, био је други, док је на ултрамаратону 100 км у Београду, исте године, освојио треће место.
 
Небројени километри врањског маратонца

Приватна архива

Трчао је Синиша и ултрамаратон на 64 км у Пријепољу 2021. освојивши треће место и прво у категорији Војска и Полиција. ,,За мене је бављење трчањем на рекреативном нивоу. Сматрам да нико од нас ко се професионално бави неким другим послом, не може бити прави професионалац у спорту ако му није сто посто посвећен. Тако да за себе могу да кажем да сам активни рекреативац, да кроз трчање стварам здраве навике, спајам лепо са корисним и уживам у тркама и свему што пружају.
 
Небројени километри врањског маратонца

Приватна архива

А то је упознавање нових људи, нових градова, култура, стицање пријатеља и још много тога“, истиче врањски маратонац. И додаје: ,,Наравно, све то је изводљиво јер имам велику подршку и разумевање породице, атлетског клуба, али и колега на послу.
 
Небројени километри врањског маратонца

Приватна архива

Моја највећа подршка је супруга Александра, која је и мој највећи ослонац, а и сама је поред мене учествовала и успешно завршила десетак трка“, каже Синиша Станковић. Уједно поручује младима да никад није касно да почну да се баве неким спортом. Каже да трчање изискује најмање реквизита, у односу на друге спортске дисциплине. ,,Довољне су само удобне патике, шортс и мајица и добра воља, а километри ће доћи сами по себи. И наравно, ако се питате шта је циљ, тачан одговор би био да у циљу краја нема! Важно је уживати, трудити се и понављати све што волиш да радиш. И нису важне награде, важно је да се осећаш добро због тога што радиш, јер ако си задовољан, награде ће доћи“, поручује врањски маратонац Синиша Станковић.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).