Шарена башта вредних ученика

Најбоље из Србије

04.01.2023. - 09:30

Шарена башта вредних ученика

Лубенице, диње, парадајз, краставац, боранија, чери, кукуруз, рукола, першун, рузмарин, коријандер... Веровали или не, све то расте у дворишту једне нишке основне школе. О њој брину ученици уз помоћ запослених, а школска башта је добила и систем наводњавања кап по кап

Оно на шта су посебно поносни јесте школски шпајз, који се налази у холу школе и у ком се тегле одлажу када воће и поврће потпуно сазри.
 
Душица Тричковић, директорка школе „Радоје Домановић“ истиче да је школска башта од посебног значаја за ученике. Ту се спајају биологија, географија и хемија.
 
Шарена башта вредних ученика

Приватна архива

Координатор целог пројекта је библиотекарка Ана Станковић Михајловић, а у рад са ученицима укључене су и Јасмина Милић, учитељица као и Гордана Рако, професорка биологије.
 
„Поштовање околине почиње код куће, али и у школи. Кад деца активно учествују у креирању школског окружења онда и више поштују тај простор. Сама башта захтева свакодневну негу, а свакодневне обавезе подстичу ученике да развијају осећај одговорности. Пројектом је обухваћен и однос према природи и заштити животне околине, заправо враћању природи“, објашњава директорка Тричковић.
 
Ученици поред бриге о самим биљкама, уче све о њиховој садњи, пореклу, роду и о начину одржавања.
 
Шарена башта вредних ученика

Приватна архива

„Башта се налази у једном делу дворишта и сада је препуна поврћа. Ту су нам лубенице и диње, које ове године деца први пут узгајају. Уз њих је и неколико врста кукуруза. Посебну пажњу поклањамо зачинском биљу. За рад у башти задужени су ученици. Када воће и поврће сазри, ученици доносе тегле и остали материјал који је потребан, раде сви заједно, али су зато сада сви поносни на свој мали шпајз који се налази у холу школе“, објашњава директорка.
 
Шарена башта вредних ученика

Приватна архива

Школска башта је ограђена и заштићена од паса и мачака, а постоји чак и противградна мрежа којом се биљке штите од појаве града.
 
Оно што је занилмљиво, у башти се одржавају и чајанке, јер се у башти узгајају и лековита биља. Уз мало добре воље, креативности, времена и позитивне енергије двориште школе је оплемењено.
 
Шарена башта вредних ученика

Приватна архива

Ученици ове школе били су домаћини и вршњацима из Турске, са којима су разменили искуства, дружили се и научили нешто ново о биљкама из њиховог подебља.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).