Трагачи – последња нада у невољи

Најбоље из Србије

26.02.2021. - 09:30

Трагачи – последња нада у невољи

Нишлија Ненад Стаменковић и његова супруга Милица спасили су на десетине животиња, а сада са својим псима трагају за изгубљеним особама

Ненад Стаменковић је са Милицом Стаменковић пре пар месеци у Батајници захваљујући свом псу трагачу Кири, црном руском теријеру, спасио живот старијем човеку који је нестао и за којим је породица трагала. После два дана трагања човек је пронађен поред једног канала где је пао изнемогао од ходања.
 
Ненад и Милица су за сада једине особе у Србији које имају дресиране псе трагаче, а Ненад је обуку за ову врсту посла завршио у Хрватској. Повремено одлази на семинаре код најпознатијих швајцарских дресера паса које припремају искључиво за проналажење несталих особа. Само за последњих шест месеци имао је пет претарга. Најсрећнији је када особу за којом трага пронађе живу и здраву. Осим што раде у Србији, често су позивани и ван Србије. Били су друга екипа која је позвана прошле године за проналажење особа за време земљотреса у Албанији.
 
Трагачи – последња нада у невољи

Приватна архива

„На то колико нам је времена потребно да пронађемо несталу особу утиче много тога, почев од времена које је прошло како је особа нестала, терена на коме се налазимо.
 
За само један дан Ненад и Милица са Киром пређу пешице и до 30 километара трагајући за неким.
 
Према њиховим речима Кира је непогрешива у трагању са особом. „Важно је да псу дамо да оњуши одећу особе коју је носио. Док траје потрага повремено дамо Кири да поново оњуши одећу, јер се осећај за мирис губи. Током потраге она нам покаже тачно места где је прошао, где је застао, вратио се назад, скренуо лево или десно. У томе је непогрешива“, објашњавају Милица и Ненад.
 
Стаменковић се залаже да се у нашој земљи пси у много већој мери укључе у проналажење несталих лица.
 
Трагачи – последња нада у невољи

Приватна архива

Стаменковићи псе набављају као штенад или, како они кажу, бебе. Кира је код њих дошла када је има три месеца.
 
„Пси које дресирамо за трагаче су јако посвећени томе. Најважније је да је пас заинтересован за рад, да слуша. Када смо почели да радимо са Киром она је током времена показивала интересовање само за дресуру. Она је најсрећнија када јој обучемо грудњак у коме ради. Истог тренутка улази у кола, јер зна да крећемо у потрагу“, објашњава Милица.
 
Обука за дресуру паса траје од шест месеци до годину дана, а само полагање испита траје три дана и не толерише се ни најмања грешка, односно ни најмањи покрет који није дозвољен. И када се заврши дресура то није крај. Са псима се тренира три до четири пута дневно.
 
Осим што се бави обуком спасилачких паса, Стаменковић успешно ради и социјализацију и ресоцијализацију паса, али му се за то обраћају за сада само власници паса из иностранства.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).