Уникатним сувенирима на тржиште Европе и света

Најбоље из Србије

07.10.2020. - 09:16

Уникатним сувенирима на тржиште Европе и света

Породица Алекси из Бача већ пола века, са колена на колено, преноси знања о производњи метли новим генерацијама

Србија је по производњи сиркових метли четврта у свету, а место Селенча из општине Бач томе значајно доприноси, с обзиром на чињеницу да се већина становништва бави занатом у који је потребно уложити много рада, труда, али и породичне традиције. Зашто је за прављење мале метле потребно више времена него за велику, које материјале најчешће користе и да ли испуњавају еколошке стандарде, разговарали смо са Аном Алекси у чијој породици “госпођа метла” свој пут крчи већ пола века.
  
Уникатним сувенирима на тржиште Европе и света

Приватна архива

Ана годинама кроз породичну традицију учите и гледате како се праве метле. Шта је специфично за тај занат?
 
Производња метли спада у породичну традицију, убараја се у старе занате, а у нашој породици дуга је више од 50 година. Занат се годинама преносио с колена на колено и сваким даном се радило на побољшању процеса производње метли и њиховог квалитета. Данас могу рећи, да се код нас производе метле високог квалитета, што нас одржава конкурентним на тржишту. Занимљиво за сиркову метлу је то да је она еколошки производ јер су материјали од којих се производи биоразградиви и могу да се рециклирају.
 
Познато је да су Селенчани први по производњи сиркових метли као и да своје производе извозите на различита тржишта. Видите ли будућност у томе?
 
Србија, као произвођач сиркових метли, налази се на четвртом месту у свету, а Селечна већинским делом учествује у томе. Реч је о просперитетном занату, али у данашње време наилазимо на проблем са недостатком радне снаге и незаинтересованошћу млађих генерација. Могу се само надати да у будућности неће доћи до потпуног изумирања метларства.
 
Уникатним сувенирима на тржиште Европе и света

Приватна архива

Колико Вам времена треба да направите малу, а колико велику метлу?
 
Процес производње сиркових метли одвија се ручно и састоји се из различитих фаза. Као прво набавља се потребан репроматеријал за производњу. Сирак метлаш се онда класира у више класа, које су различите дужине. Затим долазимо до фазе мотања тако класираног сирка око дрвене дршке који се причвршћава жицом и ексером. Након тога метла долази до завршне фазе у којој се шије концем и улепшава скраћивањем сирка у горњем делу. Време израде метле зависи од жељеног типа метле. Али занимљиво је то, да је више времена потребно да се произведе мала украсна метлица него класична велика метла, без обзира што су фазе израде исте. У производњу метлица мора да се уложи више труда и до готове метлице се долази за неких 30 до 40 минута, а за велику метлу је потребно пет до десет минута.
 
Шта је најоригиналнији сувенир са којим сте се Ви као туриста сусрели, с обзиром на чињеницу да посетиоци који одлуче да купе сувенир у Бачу, поњчешће се одлучују управо за ручно рађене метлице?
 
Веома ми је драго што се туристи који посећују нашу дивну општину Бач одлучују баш за наше метлице и на тај начин показују разумевање према нашем уложеном труду. Ја исто тако када се нађем у улози туристе волим да понесем са собом сувенире који су типични за то подручје, ручно рађени и занимљиви.
 
Тања Митић
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).