Саопштења

04.07.2019. - 07:00

Честитка председнику Сједињених Америчких Држава

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је честитку америчком председнику Доналду Трампу поводом Дана независности Сједињених Америчких Држава. У честитки се каже:

“Екселенцијo, поштовани председниче,
 
Примите моје искрене честитке поводом Дана независности - националног празника Сједињених Америчких Држава, уз најбоље жеље за даљи напредак Ваше земље и благостање свих њених грађана.
 
Сваког четвртог јула грађани САД славе универзалне вредности, исписане у Декларацији о независности, усвојеној пре 243 године. Оне су, како сте Ви рекли, кључне вредности које чине америчку нацију и чија снага инспирише и даје наду, али исто тако су важне и за све оне који теже слободи, једнакости и просперитету.
 
У претходном периоду обележили смо важне јубилеје из заједничке историје, подсећајући се на светле примере нашег савезништва у великим историјским тренуцима. У смирај Првог светског рата, амерички председник Вудро Вилсон је рекао да су „начела за која се Србија витешки борила и због којих је пропатила у том рату, идентична онима за која се залажу САД“.
 
Уверен сам да и сада имамо прилику да односе наших двеју земаља, кроз развој политичког дијалога и јачање економске и сваке друге сарадње, вратимо на ниво истинског партнерства, какви су били и какви треба да буду. Надам се да је жеља за јачим и богатијим српско-америчким везама обострана и да ћемо се у будућности више подсећати на оно што нас повезује.
 
Користим ову прилику и да захвалим на подршци коју нам Сједињене Америчке Државе пружају на европском путу, а посебно на подршци напорима које Србија чини да промовише политику мира и сарадње на Западном Балкану, као и налажењу компромисног решења у оквиру дијалога са Приштином.
 
Уз наду да ћете нас ускоро посетити, као и срдачне поздраве, примите, екселенцијо, изразе мог дубоког уважавања“, наводи се у честитки председника Вучића упућеној председнику Трампу.
 
Београд,
4. јул 2019.

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.