tan2018-12-30_10352982_0.jpg

30.12.2018. - 12:57

Опроштајна посета амбасадора Народне Републике Кине

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је у опроштајну посету амбасадора Народне Републике Кине Ли Манчанга и изразио неизмерну захвалност за све чиме је, посвећеним радом, допринео да током његовог дипломатског мандата у Београду, односи двеју земаља, уз велико међусобно поштовање и поверење, најбрже напредују и достигну највиши ниво икада.

Опраштајући се од, како је рекао, драгог пријатеља, председник Вучић је истакао да је приљежношћу амбасадора Лија економска сарадња Србије и Кине у снажном замаху, набројавши велике заједничке пројекте и кинеске инвестиције, попут Хестила, Зиђина и Линг Лонга. Он је изразио захвалност и руководству НР Кине и кинеске Комунистичке партије, што су се определили да са нашом земљом граде стратешко партнерство и челично пријатељство.

Амбасадор Ли је рекао да је био почаствован и срећан што је представљао Кину у Србији, у којој се некада школовао и за коју су, како је рекао, везани и он и његова породица. Такође је захвалио на несебичној подршци и помоћи, коју су му током рада у Србији, пружили председник Вучић и Влада.

Председник Србије је амбасадору Лију пожелео да ускоро поново посети Србију, у којој је оставио дубоки траг, најављујући да ће му, за све што је урадио за српско-кинеске односе, бити додељено високо државно одликовање.

Амбасадор Ли је председнику Вучићу уручио новогодишњу честитку председника Сија, коме је српски председник узвратио са најбољим жељама за напредак Кине и благостање пријатељског кинеског народа, "Радујем се свим успесима пријатељске Кине, уверен да ће, уз снажно, мудро и одважно лидерство председника Сија И КП Кине, бити настављено успешно спровођење реформи и реализација постављених високих циљева", рекао је председник Вучић.

Амбасадор Ли је, и последњег дана свог боравка у Србији, изнео низ конкретних идеја и предлога за нове заједничке српско-кинеске пројекте.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,

30. децембар 2018.