14.07.2015

Подршка Србиjи на путу евроинтеграциjа

Председник Србиjе Tомислав Николић и помоћница америчког државног секретара Викториjа Нуланд разговарали су данас у Београду о ситуациjи у региону и европским интеграциjама региона.

БEOГРAД - Председник Србиjе Tомислав Николић и помоћница америчког државног секретара Викториjа Нуланд разговарали су данас у Београду о ситуациjи у региону и европским интеграциjама региона.

Нуландова jе истакла да Сjедињене Државе подржаваjу Србиjу на њеном путу евроинтеграциjа и да су спремне у томе да помогну.

Партнерство наше две земље jача нашим заjедничким радом и Aмерика jе врло заинтересована да Србиjу види у породици европских народа, рекла jе Викториjа Нуланд, наводи се у саопштењу.

Oна jе поздравила напредак коjи jе Србиjа исказала пролазећи кроз реформе коjе имаjу за циљ модернизациjу земље.

Србиjа jе уложила много напора да стабилизуjе ситуациjу у региону, то jе њено опредељење и од тога неће одступити упркос томе што очигледно нису баш сви у окружењу спремни да поделе тежину тог посла са нама, поручио jе председник Србиjе.

"Србиjа поступа одговорно према будућности региона не одговараjући на поjедине спорадичне провокациjе од стране наших суседа, а то не доживљавамо као нашу слабост, већ као инвестициjу у бољи живот грађана", рекао jе Николић.

Oн jе оценио да jе добро што британска резолуциjа о Сребреници ниjе прошла у Савету безбедности Уjедињених нациjа, jер бисмо се поново сукобљавали уместо да сви заjедно радимо на бољоj будућности, губимо време подсећаjући се на прошлост наших међусобних сукоба.

Николић jе истакао да jе врло поражаваjућа чињеница то што jе већ следећи дан такву резолуциjу донео Eвропски парламент, и то на предлог посланика из Хрватске, коjи jе требало да се сети српских страдања у Другом светском рату и после њега.

Србиjа jе уложила много труда да се смање тензиjе на Балкану, а своjим реформама и уређивањем државе у претходних неколико година свакако jе заслужила да што пре буде примљена у пуноправно чланство EУ, рекао jе Николић, наводи се у саопштењу Прес службе председника Републике.