02.02.2017

Председник Николић са новом координаторком УН-а у Србији

Београд, 02. фебруар 2017. године – Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је данас у Београду са Карлом Робин Херши, новом координаторком Уједињених нација у Србији.

Председник Николић је, примајући акредитивно писмо координаторке Херши, истакао да је Србија посвећена сарадњи са Уједињеним нацијама и да је избор новог генералног секретара светске организације додатни подстрек у раду свим агенцијама које делују у окриљу Уједињених нација. Он је захвалио на помоћи које су Уједињене нације пружале Србији током претходних година, а поготово током поплава 2014. године.

Говорећи о проблему Косова и Метохије, председник Николић је рекао да је Србија одлучна да сачува стабилност и да не дозволи да дође до било каквих нових сукоба. Такође, председник Николић је истакао да је сада ред на привременој администрацији у Приштини да испуни оно на шта се обавезала Бриселским споразумом, а пре свега да омогући формирање Заједнице српских општина. Он је замерио што се привремена администрација из Приштине на скуповима које организују Уједињене нације предстваља самостално, а не у оквиру делегација различитих агенција Уједињених нација.

Координаторка Херши се захвалила председнику Николићу на срдачном пријему и истакла решеност да се у свом раду фокусира на оне области, које се сарадњом са Србијом покажу као најбитније. Она је рекла да у нашој земљи ради око 20 агенција Уједињених нација које покривају широки дијапазон активности, укључујући и хуманитарни рад. Уједињене нације су овде да би помогле Србији и зато ће радити заједно са српском државом, како би унапредили услове у којима грађани Србије живе, рекла је координаторка Херши.