c36192a8bbc9edd3458a6f29508cf898ccc0e57a2f1d615aca84b00bb1d377fb.jpg

07.03.2015. - 21:51

Председник Николић са председницима Аустрије и Македоније

Београд, 07. март 2015. године - Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је данас у Салцбургу са председником Републике Аустрије, Хајнцом Фишером и са председником Македоније, Ђоргеом Ивановим.

У разговору са председником Републике Аустрије, Хајнцом Фишером председник Николић је истакао да је Србија добијањем свог протектора у оквиру Европске академије наука и уметности, доказала да је равноправан партнер у свим европским односима. Уједно то је подстрек за српску науку и српско друштво у целини и доказ да је Србија на европском путу.

Председник Аустрије је похвалио напоре Србије да дође на овај ниво, и истакао је да је изузетна част да њен председник постане протектор Европске академије наука и уметности. Председник Николић је позвао председника Аустрије да заједнички обележе историјско помирење два народа, које би допринело да снажније и боље градимо будућност две земље. Истовремено, председник Србије је позвао председника Аустрије да обиђу стратишта, а посебно у Лазаревацу, у чијој цркви почивају аустријски војници, што би још више учврстило добре билатералне односе две државе.

Након састанка са председником Републике Аустрије, председник Николић састао се и са председником Македоније, Ђоргеом Ивановим.

Председник Србије истакао је да су билатерални односи Србије и Македоније све бољи, а да је пуштањем на слободу Владике православне охридске архиепископије Јована Вранишковског показана искрена посвећеност Македоније унапређењу билатералних односа са Србијом, чиме je затворено једно од битнијих питања.

Када је реч о економској сарадњи, председник Србије је рекао да је Србија један од најважнијих спољнотрговинских партнера Македоније, као и да постоји значајна могућност за унапређење и повећање обима робне размене.

“Србију и Македонију, осим физичке границе више ништа не дели”, нагласио је председник Николић.