09.06.2017

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је посету Казахстану

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је посету Казахстану обиласком библиотеке Лидера нације‎ у Астани, где је директору уручио поклон Републике Србије, копију књиге Мирослављево јеванђеље.

Председник је након тога обишао  две компаније које се баве наменском индустријом, “Казахстан Парамаунт инжењеринг” и “Казахстан Аселсан инжењеринг” и са њиховим руководством разговарао о могућностима улагања у Србији и сарадњи са српском наменском индустријом.

Парамаунт производи оклопна возила БКМ “Арлан” са погоном 4x4, БКМ “Номад” 4x4  и  БТР „Барис“ са погоном 6x6, као и 8x8. 

Погон је опремљен најсавременијом технологијом, која омогућава израду оклопних возила са ојачаном противминском заштитом, простире се на 13.500 квадратних метара, а капацитет је 120 возила годишње.

У компанији "Казахстан Аселсан инжењеринг" председник се информисао о војној оптици.

Ово предузеће је од децембра прошле године под управом Министарства одбране и аерокосмичке индустрије Казахстана. Јединствено је по томе што има статус националне компаније и производи војну оптику.

Председник наставља посету Казахстану сусретом са премијером Републике Казахстан Бакитжаном Сагитајевим и председником Сената Парламента Казахстана Касимом Зомартом Токаевим.

У вечерњим сатима делегација Републике Србије, предвођена председником Вучићем, присуствоваће свечаном отварању изложбе “Астана ЕКСПО 2017”.