23.06.2017

Председник Вучић примио је писмо од председника Републике Француске

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је писмо од председника Републике Француске Емануела Макрона у коме се наводи:

"Желим да Вам се дубоко захвалим на Ваша два писма, од 08. маја и од 06. јуна ове године и такође на Вашем позиву за учешће на церемонији којом се обележава Ваше ступање на дужност председника Републике Србије, 23. јуна у Београду.

Са своје стране, упућујем Вам све честитке поводом Вашег избора 02. априла ове године. На личном плану, дозволите ми да Вам најсрдачније честитам на рођењу Вашег сина Вукана, 09. јуна.

Нажалост, нећу моћи да дођем у Београд 23. јуна јер ћу тог дана учествовати на Европском савету у Бриселу. Замолио сам нашег специјалног представника за економску дипломатију на Западном Балкану, сенатора Алена Ришара, кога Ви добро познајете, да ме представља.

Као што сте подсетили, везе између Француске и Србије су пријатељске, давнашње и дубоке, посебно обележене братством по оружју које је ујединило наша два народа током Првог светског рата и учврстило наше пријатељство. Споменик захвалности Францкуској који се налази у срцу Београда је сведок тога и радујем се његовој скорој обнови у оквиру заједничког пројекта, у тренутку када обележавамо Стогодишњицу Великог рата.

Наши политички односи су се учврстили и интензивирали током недавног периода, како то показују посета премијера Србије, 2014. године и званична посета у којој сте Ви боравили у Француској прошле године. Француска је такође у Паризу орзанизовала Самит о Западном Балкану, 04. јула 2016. године.
На економском плану, наше размене су у еспанзији и њихов потенцијал раста је значајан. Осим тога, више француских предузећа су позиционирана за значајне уговоре у Србији у области инфраструктуре и у области безбедности, наша билатерална сарадња се развила последњих година, нарочито на оперативном плану.

У Вашем писму помињете случај Харадинаја. Разумем – с обзиром на дела која правосуђе Ваше земље прописује г. Харадинају - емоције које је одлука Апелационог суда у Колмару могла да произведе у Србији. Желим да подвучем да је, као и све одлуке француски правосудних органа, ова одлука донета у потпуној независности. Као и Ви, желим да окренемо ову страницу и да се усредсредимо на развој наше сарање.

Од почетка демократске транзиције у Србији, Француска је – пре него што су почели да је следе други пратнери – била уз вас како би подржала са постојаношћу приближавање Ваше земље Европској унији, њен економски развој, као и трајну стабилизацију Западног Балкана. Желим да поздравим значајно деловање које спроводите и резултате које сте постигли од пре неколико година у те три области.

Изабравши ме за председника Републике, Французи су изабрали Европу, јачу Европу окренуту будућности. И моје уверење је да та Европа неће бити потпуна без Западног Балкана, посебно Србије. Француска ће дакле наствити да подржава напредовање Ваше земље ка Европској унији и реформе да се до тога стигне. Знам да перспектива следећег проширења може да делује далека, посебно због изазова са којима се суочава Европска унија и због замашности реформи које захтева за земље Западног Блакана, али Француска ће наставити да поштује обавезе преузете у корист европске перспективе Западног Балкана. Охрабрујем Вас дакле да наставите предузете реформске напоре, подвлачећи посебан значај реформи у вези са владавином права, које су у средишту европског пројекта и чије је спровођење дуготрајан посао.

Трајна стабилизација Западног Балкана је одлучујућа за просперитет региона и за његову европску путању. Учинили сте суштинске и храбре гестове, посебно према Босни и Херцеговини, Косову, Хрватској и Албанији. Француска ће наставити да вас подржава на том путу и то настављајући своје активно и конкретно ангажовање у оквиру Берлинског процеса.

Уверен у перспективе наших билатералних и европских односа, молим Вас, господине председниче, да примите изразе мог веома дубоког поштовања", каже се у писму председника Француске Емануела Макрона.

Београд,
23. јун 2017. године