23.06.2017

Председник Вучић разговарао је са председником Владе Габонске Републике Емануелом Исозе-Нгондеом

Председник Републике Србије Александар Вучић је у разговору са председником Владе Габонске Републике Емануелом Исозе-Нгондеом изразио захвалност што је доласком високе делегације на свечани пријем поводом инаугурације руководство Габона показало да уважава Србију и потврдило блискост двеју земаља, која потиче из времена некадашње СФРЈ.

Председник Вучић истакао је да је Србија међу спољнополитичке приоритете уврстила развијање односа са Афричком унијом и партнерима из Африке, изразивши спремност да они буду подигнути на ниво стратешких партнерских односа.

Габонски премијер је српском председнику уручио писмо председника Габонске Републике Али Бонго Ондимбе, у коме се, уз честитке на новој дужности, предлаже повећање размене посета како највиших званичника, тако и стручњака и привредника. Председник Вучић је упутио срдачне поздраве свом колеги и предложио формирање радне групе за сарадњу која би разматрала конкретне заједничке пројекте.

Двојица саговорника су потврдила заједнички интерес за унапређење економске сарадње, посебно у пољопривреди, грађевинарству, енергетици и другим, укључујући и образовање, као и војно-образовну и војно-медицинску сарадњу. Габонски премијер Исозе-Нгонде поздравио је спремност Србије да допринесе стабилизацији прилика у Африци, кроз учешће у мировним мисијама УН и ЕУ.