24.07.2017

Председник Вучић разговарао је са замеником премијера и министром спољних послова Републике Бугарске Екатерином Захаријевом

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас са замеником премијера и министром спољних послова Републике Бугарске Екатерином Захаријевом о билатералним политичким и економским односима, као и о евроинтеграцијама Србије, с обзиром на то да Бугарска председава Европској унији у првој половини следеће године.

Председник Вучић је захвалио Бугарској на континуираном залагању за наставак политике проширења Европске уније, која је и један од приоритета програма њеног председавања. Такође је истакао могућу корист од потписивања новог Меморандума о сарадњи двеју земаља у области евроинтеграција, што би омогућило да Бугарска пружа помоћ Србији у преговарачким поглављима. Бугарска званичница је посебно истакла спремност за стручну помоћ у поглављима 23 и 24 и поновила иницијативу Бугарске за одржавање Самита ЕУ – Западни Балкан, како би и том приликом била потврђена европска перспектива региона.

Двоје саговорника су констатовали да су билатерални односи Србије и Бугарске добри и да је обострани интерес да се сарадња унапређује у свим областима, посебно у области трговине и туризма, али и енергетске и саобраћајне инфраструктуре.

Шефица бугарске дипломатије је изразила захвалност на свему што државни органи Србије чине за бугарску мањину у нашој земљи, а током састанка је постигнут договор да се настави са радом на заједничком решавању питања информисања бугарске мањине на матерњем језику.

Председник Вучић и министарка Захаријева истакли су неопходност наставка дијалога Београда и Приштине.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.