17.07.2017

Председник Вучић са представницима америчког Пословног савета за међународно разумевање

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је други дан боравка у Вашингтону сусретом са представницима америчког Пословног савета за међународно разумевање, са којима је разговарао о могућностима и условима за инвестирање у Србији.

Председник Вучић са представницима америчког Пословног савета за међународно разумевање

Пословни савет за међународно разумевање (BCIU) је независна организација основана у циљу унапређења међународне трговине. Савет пружа подршку компанијама чланицама у наступу на међународном тржишту и олакшава комуникацију на нивоу команије и влада других земаља. Организацију чини 200 највећих америчких компанија.

Председник Вучић информисао је представнике BCIU о економским реформама, које је Србија предузела у последње две године, и побољшању пословне климе за стране инвеститоре.

Председник Вучић је истакао да Србија много улаже у побољшање путне инфраструктуре, да је политички стабилна и да за стране инвеститоре има програм подстицаја, што је чини једном од најбољих инвестиционих дестинација на подручју Западног Балкана.

Састанку у Вашингтону су присуствовали представници компанија Coca Cola, UBER, Rio Tinto, Behtel, General electric, NCR, Motorola, Freeport, XCUBE international, MClarty associates, као и других корпорација.

Компанија UBER изразила је интересовање за пословну климу у Србији, као и могућностима улагања у сектор туризма. Компанија John Deer заинтересована је за инфраструктурне пројекте у Србији.

Представници BCIU истакли су да су економски односи САД и Србије у успону, али да постоје знатно веће могућности за унапређење трговинске размене и долазак већег броја америчких инвеститора. Велики потенцијал лежи у сарадњи у областима ауто индустрије, ИТ сектора, фармацеутске индустрије, као и обновљивих извора енергије.

Укупна робна размена у 2016. години између САД и Србије износила је 574,5 милиона америчких долара, што је повећање за 6,5 посто у односу на 2015. годину.

Председник Вучић наставља посету Сједињеним Америчким Државама сусретима са конгресменима и потпредседником САД Мајком Пенсом.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Вашингтон,
17. јул 2017.