26.08.2019. - 13:14

Председник Вучић састао се са председавајућим Oдбором за спољне послове Европског парламента Дејвидом Мекалистером

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председавајућим Oдбором за спољне послове Европског парламента Дејвидом Мекалистером, са којим је разговарао о европским интеграцијама, ситуацији у региону и реформским процесима у Србији.

Председник Вучић честитао је председавајућем Мекалистеру поновни избор за посланика Европског парламента и председавајућег Комитетом за спољне послове.

Током сусрета двојица саговорника су констатовали да Србија спороводи веома успешне економске реформе, те да је прогрес у сфери економије најјаснији.

Председник Вучић је истакао да ће Србија наставити да спроводи унутрашње реформе у складу са оценама и препорукама институција ЕУ, првенствено из Извештаја Европске комисије, али и из Резолуције Европског парламента о напретку Србије, посебно у области владавине права. Он је рекао да Србија поздравља договор земаља чланица о носиоцима најзначајнијих функција у ЕУ и изразио наду да ће институције ЕУ и у новом саставу наставити да подржавају политику проширења и европски пут Србије.

Председник Вучић је нагласио да Србија чврсто подржава дијалог о нормализацији односа са Приштином, под окриљем ЕУ, али да је наставак разговора могућ тек након укидања такси.

Двојица саговорника разговарали су и о предстојећим изборима. Председавајући Мекалистер позитивно је оценио напредак у функционисању парламента, након што су прихваћене примедбе ЕК и нагласио да је неопходно радити на реформи изборног закона. Тим поводом, председник Вучић је рекао да је Србија спремна за усвајање предлога за побољшање изборног процеса.

„Када је реч о раду Парламента, у појединим аспектима постојао је простор за напредак и стога су препоруке усвојене. Нацрт медијске стратегије, који је израђен на врло транспарентан и инклузиван начин, упућен је Европској комисији на мишљење. Овим документом биће осигурани услови за наставак реформе у области медија и унапређење слободе изражавања“, додао је председник Вучић.

Председавајући Мекалистер поздравио је и нове инфраструктурне пројекте истакавши да они утичу на свеукупни економски напредак земље.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд, 26. август 2019.
Подели