03.07.2012

Саопштење за јавност

Председник Републике Србије, Томислав Николић, донео јe 3. jула 2012. године, Указ о додели одликовања, Ордена српске заставе првог степена, руском држављанину, губернатору Московске области, Сергеју Кужугетовичу Шојгуу, за нарочите заслуге у развијању међународних односа и пријатељства народа Србије и Русије.

Сергеј Кужугетович Шојгу, губернатор Московске области и донедавно министар за послове цивилне заштите, ванредне ситуације и отклањање последица елементарних непогода Руске Федерације, као и дугогодишњи копредседник Међувладиног комитета за трговину, економску и научно техничку сарадњу између Републике Србије и Руске Федерације, је својим професионалним залагањем дао изузетан допринос унапређењу укупних билатералних односа, посебно развоја економско – трговинске сарадње Републике Србије и Руске Федерације.

Посебно је важно истаћи његов лични допринос напорима да се заштити и пружи свестрана материјална помоћ и подршка српском народу на Косову и Метохији, као и у реализацији помоћи и сарадњи са Србијом у области ванредних ситуација ( поплаве, пожари и сл.).

Стога, одликовање господина Шојгуа, представља знак захвалности и признања Србије за његову вишегодишњу посвећеност развоју сарадње наших двеју земаља, као и за све што је учинио за добробит наших грађана.