26.06.2012

Саопштење за јавност

Поводом написа у појединим домаћим медијима да председник Републике наводно води некакве тајне преговоре у име Српске напредне странке око формирања нове Владе Републике Србије, као и да је тиме прекршио своје обећање да ће бити председник свих грађана, Прес служба председника Републике Србије констатује да су такви наводи нетачни и да представљају покушај да се дискредитује углед председника Републике зарад јефтиног сензационализма и обесмисле његови напори да Србија, у најбољем интересу наше земље, добије нову Владу у што скоријем периоду.

Председник Републике Србије Томислав Николић састајао се и разговарао са представницима политичких странака у вези формирања нове Владе Републике Србије, и то:

- са представницима Српске напредне странке и коалиције коју она предводи, 4. јуна ове године;

- са представницима Демократске странке и њених коалиционих партнера, 6. јуна ове године;

- са представницима Социјалистичке партије Србије, Партије уједињених пензионера Србије и Јединствене Србије, 11. јуна ове године.

Чињеница је да је председник Републике заиста водио разговоре са представницима политичких странака, у терминима који су овде поменути, што уопште није била тајна и јавност је, путем медија, била и обавештена о томе. Међутим, неприхватљиво је измишљање некаквих "тајних разговора", о чему "сведоче", као по правилу, "добро обавештени извори", или "саговорници који су желели да остану анонимни", или "упућени појединци", редовно без имена и презимена.

Председник Републике је небројено пута до сада истакао да брзо формирање нове Владе Републике Србије сматра приоритетним, јер Србија и њени грађани више немају времена за губљење, и да је потребно што пре се, кроз институције система, ухватити у коштац са нагомиланим економским и социјалним проблемима са којима се наше друштво суочава.