14.02.2023. - 15:33

Телефонски разговор са председником Европског савета

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са председником Европског савета Шарлом Мишелом, са којим је разменио мишљења о актуелној ситуацији у региону, европској перспективи Србије, реформама на путу ка чланству у ЕУ и дијалогу Београда и Приштине.

Председник Вучић је изразио захвалност на томе што је Европски савет по први пут усвојио закључке у којима позива на безусловну имплементацију обавеза преузетих у дијалогу, а посебно обавезе Приштине да формира Заједницу српских општина. Председник је поновио одлучну посвећеност наше земље очувању мира и стабилности, као и јачању и ширењу сарадње са земљама региона.

Председник Европског савета Мишел истакао је значај наставка дијалога између Београда и Приштине, нагласивши да је проактиван приступ решавању свих отворених питања од суштинског значаја за европске интеграције.
Председник Вучић је поновио да Србија озбиљно приступа не само дијалогу, већ и даљем раду на реформским процесима, изразивши захвалност председнику ЕС на личном ангажовању и подршци коју пружа нашој земљи на путу евроинтеграција.
Председник Европског савета Мишел, овом приликом је упутио честитке поводом Дана државности.

Београд,
14. фебруар 2023. године