Саопштења

15.06.2015. - 16:29

Саопштење за медије 15.06.2015.

Београд, 15. јун 2015. године – Србија је посвећена добросуседским односима и сарадњи са земљама у региону. Истовремено, значајну пажњу посвећује неговању квалитетних односа са Босном и Херцеговином, у складу са Дејтонским споразумом. Штавише, као лидер у региону, Србија је фактор мира и стабилности. Потврда тога требало је да буде сутрашња посета Сарајеву и сусрет са члановима председништва БиХ. Захтев члана председништва БиХ Бакира Изетбеговића да се посета председника Србије Томислава Николића одложи, неће променити добре намере Србије према свим грађанима БиХ.

Нажалост, уместо да кроз разговор дође до смиривања тензија у региону, уследио је захтев за одлагање сусрета, како би појединци стекли политичке поене међу ултранационалистима. Србија је увек спремна на разговор у циљу постизања договора о свим питањима од обостраног интереса две земље. Захтев за одлагање посете подсећа на 2012. годину, када члан председништва Бакир Изетбеговић није дошао у Београд, правдајући се сличним разлозима као што су ови данас. Током три године мандата, председник Србије је показао искрене намере према свим грађанима БиХ, посвећеност помирењу и просперитету региона. Штавише, током прошлогодишњих поплава, председник Николић је иницирао да Босна и Херцеговина буде део донаторске конференције која је имала за циљ прикупљање средстава за отклањање последица поплава и помоћи угроженим подручјима. Током три године, могло би се рећи да су односи Србије и БиХ постали веома добри. Та чињеница очигледно некоме није одговарала, па је процењено да добросуседску сарадњу треба покварити. Међутим, Србија неће одступити од политике мира, стабилности и сарадње, зато што је она једина могућа и једина разумна. Пре или касније до тог закључка ће доћи и они чији су мотиви и намере тренутно другачији. Председник Николић ће увек доћи у званичну посету Бих, када сва три члана Председништва покажу јединство и спремност.

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).