Састанак са амбасадором Републике Хрватске

14.10.2020. - 10:59

Састанак са амбасадором Републике Хрватске

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Републике Хрватске Хидајета Бишчевића, са којим је разговарао о потреби да се две земље посвете развоју добросуседских односа и јачању сарадње, јер су односи Србије и Хрватске од значаја за цео регион.

Председник Вучић и амбасадор Бишчевић потврдили су спремност обеју страна за развој инфраструктурних пројеката, посебно железничке пруге између Београда и Загреба, као и за рад на бољем искоришћавању пловности Дунава.

Двојица саговорника су изразили наду да ће околности ускоро омогућити обнову политичког дијалога, као и рад мешовитих комисија у различитим областима сарадње. Председник Вучић је истакао значај рада Комисије за питања несталих лица, јер је то, пре свега, цивилизацијско и хуманитарно питање.

Амбасадор Бишчевић је председнику Вучићу пренео захвалност премијера Андреја Пленковића за лично ангажовање око обнове Куће бана Јелачића у Петроварадину и њеног уступања на коришћење хрватској заједници. Председник Вучић је рекао да је поносан што Србија испуњава обећано, као и да ће наставити да унапређује положај овдашње хрватске заједнице, са којом желимо да живимо у слози.

Председник Вучић је такође рекао да ће наставити да се залаже за побољшање положаја Срба у Хрватској, као што се и хрватске власти залажу за положај Хрвата у Србији.

Председник Вучић је рекао да очекује да у будућности, кроз међусобно уважавање, буду превазиђене препреке настале из различитог схватања прошлости, како би политика мира и сарадње донела обострану корист грађанима Србије и Хрватске, посебно на економском плану.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд, 14. октобар 2020. године

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.