Саопштења

05.12.2019. - 16:10

Телефонски разговор са канцеларком Савезне Републике Немачке

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са канцеларком Савезне Републике Немачке Ангелом Меркел о билатералним односима и ситуацији у региону.

Председник Вучић и канцеларка Меркел су, у дугом и пријатељском разговору, изразили задовољство сталним напретком политичког дијалога и економске сарадње Србије и Немачке. Председник Вучић је указао на то да немачке компаније, које послују код нас, запошљавају више од 60 000 радника и значајно доприносе економском развоју Србије, као и угледу наше земље као доброг места за инвестиције.
 
Председник Вучић је канцеларки Меркел захвалио на континуираној подршци Немачке евроинтеграцијама Србије, посебно имајући у виду немачко председавање ЕУ у другој половини следеће године. У исто време изразио је потребу за постојањем јасног плана за проширење ЕУ и временског оквира за чланство, јер је процес европских интеграција Западног Балкана од значаја за мир и стабилност у региону. Он је нагласио да ће Србија, са истим циљем - регионалне стабилности, наставити да промовише политику мира и сарадње.
 
Председник Вучић је немачкој канцеларки пренео утиске са недавног састанка у Паризу и могућностима за наставак дијалога Београда и Приштине и, с тим у вези, истакао је да би било важно да Немачка и Европа остану при ставу да је неопходно да приштинске власти укину таксе на робу из централне Србије, како би дијалог био настављен. Председник Вучић је нагласио да је Србија у потпуности посвећена дијалогу, који се води уз посредовање Европске уније, с намером да постизањем компромисног, обострано прихватљивог решења, обезбеди стабилност у региону.
 
Канцеларка Меркел је председнику Вучићу пожелела добро здравље и позвала га да у јануару посети Берлин, што је председник Србије са задовољством прихватио.
 
Београд, 5. децембар 2019. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).