Саопштења

03.06.2020. - 08:02

Телефонски разговор са председником Исламске Републике Иран

Председник Републике Србије Александар Вучић разговорао је телефоном са председником Исламске Републике Иран Хасаном Роханијем.

Председник Вучић је захвалио председнику Роханију на иницијативи за разговор и истакао да ће Србија развијати сарадњу са Ираном у областима у којима за то постоје реалне могућности и обострани интерес. Он је изразио наду да ће обе земље успешно превазићи актуелну здравствену ситуацију и посветити се испуњавању планова за будућност, као и развоју билатералне сарадње, посебно економске, јер она заостаје за добрим политичким односима. С тим у вези је издвојио области са великим могућностима за сарадњу, попут пољопривреде и прехрамбене индустрије, као и различите производне делатности, грађевинарство, рударство и енергетику и информационе технологије.
 
Председник Вучић је нагласио да је Србија искрено захвална Ирану, који своје пријатељство показује принципијелним ставом о непризнавању једнострано проглашене независности Kосова, као и подршком по овом питању, упркос великим притисцима.
 
Председник Рохани је рекао да ће Иран остати доследан поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије и наставити да подржава нашу земљу у међународним организацијама. Он је потврдио опредељење Ирана да развија свестране односе са Србијом и захвалио председнику Вучићу за ангажовање на развоју билатералне сарадње.
 
Председник Вучић је изразио саосећање због жртава заразне болести KОВИД-19 у Ирану.
 
Двојица саговорника су изразили наду да ће сузбијање епидемије ове заразне болести ускоро омогућити раније планиране међудржавне контакте и размену посета. Председник Рохани је позвао председника Вучића да, кад околности то омогуће, дође у посету Ирану, што је председник Вучић са задовољством прихватио. 
 
Београд,
03. јун 2020. године
Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.