Саопштења

19.02.2022. - 18:49

Телефонски разговор са председником Исламске Републике Иран

Председник Републике Србије Александар Вучић разговорао је данас телефоном са председником Исламске Републике Иран Ебрахимом Раисијем.

Председник Вучић је у разговору истакао да је Србија заинтересована да са Ираном развија сарадњу у областима у којима за то постоје реалне могућности и обострани интерес. Он је изразио наду да ће ова година, када две земље обележавају 85 година од успостављања дипломатских односа, обиловати добрим примерима сарадње и чешћим контактима двеју страна. С тим у вези је издвојио области са великим могућностима за сарадњу, попут пољопривреде и прехрамбене индустрије, као и различите производне делатности, грађевинарство, рударство и енергетику и информационе технологије, не изоставивши ни образовање, културу и спорт.
 
Председник Вучић је нагласио да је Србија искрено захвална Ирану, који, упркос великим притисцима, своје пријатељство показује принципијелним ставом о непризнавању једнострано проглашене независности Косова, као и подршком по овом питању.
 
Председник Раиси је рекао да ће Иран остати доследан поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије и наставити да у том смислу подржава нашу земљу у међународним организацијама. Он је потврдио опредељење Ирана да развија свестране односе са Србијом и захвалио председнику Вучићу за ангажовање на развоју билатералне сарадње
.
Двојица саговорника су изразили наду да ће ускоро бити реализовани раније планирани међудржавни контакти и размена посета на високом нивоу.
 
Двојица државника су разговарали и о актуелним збивањима на светској политичкој сцени.
 
 
 
 
 
Београд,
19. фебруар 2022. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).