Саопштења

26.02.2023. - 14:31

Телефонски разговор са специјалним саветником у америчком Стејт Дипартменту

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са специјалним саветником у америчком Стејт Дипартменту Дереком Шолеом, који је пренео ставове званичног Вашингтона уочи сутрашњег састанка у Бриселу.

Амерички дипломата је истакао да САД потпуно подржавају предлог ЕУ о нормализацији односа Београда и Приштине и да очекује да сутрашњи састанак у Бриселу буде конструктиван, уз приметан напредак ка договору. Шоле је, такође, рекао да треба да буду примењени споразуми, раније потписани у процесу дијалога, што подразумева и успостављање Заједнице српских општина.
 
Председник Вучић је рекао да очекује веома тежак састанак, али да је Србија привржена миру и стабилности у региону, те да је у том контексту спреман да ради на концепту и примени понуђеног плана уз јасно одређена ограничења.
 
Председник Вучић и специјални саветник Шоле су разговарали и о европској будућности Србије, коју САД подржавају, као и о значајним могућностима за развој српско-америчке сарадње у различитим областима, посебно економској.
 
Београд,
26. фебруар 2023. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).