Саопштења

22.06.2022. - 12:16

Учешће на самиту ЕУ-Западни Балкан

У данашњем разговору председника Републике Србије Александра Вучића, председника Владе Републике Албаније Едија Раме и председника Владе Републике Северне Македоније Димитра Ковачевског, размотрене су околности везане за учешће на предстојећем самиту ЕУ-Западни Балкан, који ће се одржати у Бриселу 23. јуна 2022. године.

Након детаљних и свеобухватних консултација са сарадницима и члановима влада, лидери три земље донели су одлуку о заједничком одласку на самит, при чему су усаглашени и принципи који ће представљати главну окосницу разговора са бројним званичницима Европске уније.
 
Имајући у виду да Република Србија, Република Албанија и Република Северна Македонија доследно заступају интересе својих грађана и целог региона Западног Балкана на свим релевантним међународним форумима, одлука о учешћу и заједничком приступу на самиту у Бриселу представља још један корак у борби за напредак наших земаља, али и јасан сигнал да и поред бројних препрека, настављамо да дајемо конструктиван допринос на путу ка евроинтеграцијама.
 
Свесни смо да теме о којима ћемо разговарати на самиту неће бити лаке, али ће наше учешће још једном показати и потврдити посвећеност европском путу Србије, Албаније и Северне Македоније.
 
Такође, договорено је да на састанцима у Бриселу наставимо да се боримо за дијалог као главни и једини исправан модел за решавање свих отворених питања, уз улагање напора за јачање међусобног поверења и интензивирање комуникације са званичницима Уније, све у циљу наставка борбе за што бољи живот свих наших грађана.
 
 
Београд,
22. јун 2022. године
 
 
 
 
 

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).