Predsednistvo.jpg

Саопштења

24.01.2013. - 11:57

Уштеде у кабинету председника Николића

Београд, 24. januar 2013. године – Након доласка Томислава Николића председника Републике Србије на Андрићев венац, затечена је готово празна каса са потрошених 80 одсто средстава, што је више од 194 милиона РСД из планираног буџета. Након анализе трошкова, утврђено је да су средства нерационално трошена, нарочито у делу репрезентације, мобилних телефона, коришћења службених аутомобила и трошкова путовања у иностранство.

Председник Томислав Николић је увео нове стандарде и правила значајно смањио трошкове, те није било потребе да се председништво задужује код владе Србије и покрије мањак у буџету.

Да би се на практичном примеру показало домаћинско пословање на Андрићевом венцу, у периоду од шест месеци 2011. године у односу на исти период 2012. године, рецимо и то да су трошкови путовања у иностранство готово два и по пута мањи, а укупан број путовања у председништву је остао непромењен. Затим, трошкови репрезентације су смањени четири пута, тако да је у претходном периоду буџет премашен за 10 процената, док садашњи корисници нису утрошили ни једну трећину планираних средстава (запослени сами сносе трошкове репрезентације, осим у изузетним случајевима). У апсолутном износу трошак репрезентације претходног састава износио је 8.251.286,00 РСД.

Што се тиче трошкова мобилних телефона, укупно је претходна гарнитура потрошила 8.465.255 РСД, док је актуелна поставка утрошила 2.828.688 РСД, што је готово четири пута мање.

Укупна уштеда за поменути период износи 30 милиона динара, уз покривање трошкова који су затечени у првих шест месеци 2012. године.

Из свега наведеног проистиче да је рационално и домаћинско управљање средствима могуће и да је то пример какав би требало да следе и друге државне институције. 

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).