Званична посета председника Републике Азербејџан

Саопштења

23.11.2022. - 13:31

Заједничка изјава председника Републике Србије и председника Републике Азербејџан

На позив председника Републике Србије, г. Александра Вучића, председник Републике Азербејџан, г. Илхам Алијев, боравио је 23. новембра 2022. године у званичној посети Републици Србији.

Председник Републике Србије и председник Републике Азербејџан (у даљем тексту: „Стране“), 
 
разговарали су о перспективама развоја српско-азербејџанских односа и позивајући се на „Декларацију о пријатељским односима и стратешком партнерству између Републике Србије и Републике Азербејџан” која је потписана у Бакуу 8. фебруара 2013. године и на „Заједнички акциони план о стратешком партнерству између Републике Србије и Републике Азербејџан“ потписан у Бакуу, 21. маја 2018. године, потврдили су заједничке интересе за продубљивање стратешког партнерства између Републике Србије и Републике Азербејџан.
 
Стране изјављују следеће:
 
1. Поново потврђујући своју посвећеност циљевима и начелима Повеље Уједињених нација, Република Србија и Република Азербејџан одлучно међусобно подржавају суверенитет, територијални интегритет и неповредивост међународних граница.
2. Стране изражавају спремност да негују политички дијалог у свим областима стратешке билатералне сарадње, као и о међународним и регионалним питањима од заједничког интереса.
3Стране истичу значај ближе координације својих иницијатива које су предложиле у оквиру међународних организација чије су чланице Република Србија и Република Азербејџан, а посебно Уједињених нација и њених специјализованих институција, Организације за европску безбедност и сарадњу, Савета Европе и Организације за црноморску економску сарадњу. Такође истичу спремност да заједнички делују у оквиру Покрета несврстаних земаља и Програма „Партнерство за мир“ Организације Северноатлантског пакта.
4Стране истичу неопходност јачања како билатералне тако и мултилатералне сарадње у борби против ширења оружја за масовно уништење, тероризма, сепаратизма, екстремизма, транснационалног организованог криминала, незаконите трговине оружјем, наркотицима и психотропним супстанцама, трговине људима, прања новца, кривичних дела у области информационо-комуникационих технологија, као и других нових безбедносних изазова.
5. Стране наглашавају да ће се две државе уздржати од било каквих радњи које штете односима стратешког партнерства и да ће се међусобно обавештавати и одмах обавити консултације у случају било какве претње. Стране потврђују своје обавезе да спрече коришћење своје територије, комуникационих система и друге инфраструктуре од стране било којег међународног актера у сврху припреме или извођења оружане агресије или других непријатељских акција и претњи против држава Страна.
6. Стране подстичу размену посета на различитим нивоима, интензивирање и ширење контаката између парламентараца и шефова министарстава, представника релевантних структура, у циљу продубљивања стратешког партнерства и јачања међусобних активности. 
7. Стране истичу значајну улогу међупарламентарних група пријатељства које делују у Народној скупштини Републике Србије и Мили Меџлису Републике Азербејџан у јачању пријатељских и обострано корисних односа између две државе. 
8. Имајући у виду да су међусобна улагања један од основних подстицаја економске сарадње, Стране изражавају спремност да јачају, штите и промовишу улагања у областима од заједничког интереса. 
9. Стране констатују да придају посебан значај активности Међувладине комисије Републике Србије и Републике Азербејџан за трговину и економску сарадњу и подржавају одржавање њених састанака на редовној основи. У том контексту, истичу значај улагања заједничких напора у циљу повећања обима међусобне трговине и диверсификације њене номенклатуре. 
10Стране подржавају стварање повољних услова за предузетништво, организовање заједничких пословних догађаја у циљу развоја билатералних пословних односа, као и ширење директних веза између пословних заједница двеју земаља. 
11. Констатујући изузетну улогу туризма у обезбеђивању економског раста, Стране наглашавају неопходност заједничког деловања у том правцу. 
12. Стране подстичу размену искустава и унапређење сарадње у области мултикултурализма, науке и образовања, здравства, животне средине, социјалне заштите, омладинске и спортске политике између две државе, између осталог, кроз одржавање редовних билатералних састанака и дана културе. 
13. Стране стимулишу успостављање директних контаката између градова две државе у трговинско-економској, научно-техничкој и културно-хуманитарној области и у том погледу високо цене изградњу веза братимљења између градова Републике Србије и градова Републике Азербејџан. 
14. Стране су се сагласиле о формирању Савета за стратешко партнерство између Републике Србије и Републике Азербејџан у циљу ефикасног решавања приоритетних питања од заједничког интереса и подизања билатералних односа стратешког партнерства на квалитативно нови ниво. 
 
Потписано у Београду, 23. новембра 2022. године, у два оригинална примерка, сваки на српском, азербејџанском и енглеском језику. 
 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).